Slováci porazili Rusov 4:3, Šatan vyrovnal Golonkov rekord!

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 06:38 • 2 min
Slováci porazili Rusov 4:3, Šatan vyrovnal Golonkov rekord!

BRATISLAVA - Slovenskí hokejisti zvíťazili v druhom zo série ôsmich prípravných zápasov pred MS na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu nad Ruskom 4:3. Kapitán Miroslav Šatan strelil svoj 82. reprezentačný gól a v historickej tabuľke sa tak vyrovnal legendárnemu Jozefovi Golonkovi, ktorý ju doteraz viedol sám.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa ujali vedenia po 22 sekundách hry, keď sa presadil Mikúš a v 13. minúte viedli už 2:0 zásluhou Skokana. V druhej časti sa roztrhlo vrece s gólmi. Rusi na jej začiatku znížili vďaka úspešnému trestnému strieľaniu Širokova, v 25. minúte však Nagy využil presilovku 5 na 3. Do konca prostredného dejstva pridali oba tímy ešte po góle. Najprv znížil hosťujúci Lisin a v 29. minúte upravil na 4:2 Šatan. V 41. minúte znížil Dadonov na rozdiel jediného gólu, no Rusom sa už vyrovnať nepodarilo.

      

Šatan dosiahol 82 presných zásahov v 171 zápasoch, Golonka to zvládol v 134 dueloch.
     

Slovenskí reprezentanti budú pokračovať v príprave pred MS na budúci týždeň dvojzápasom vo Francúzsku.
 

Euro Hockey Challenge
      

Slovensko - Rusko 4:3 (2:0, 2:2, 0:1)
      

Góly: 1. Mikúš (Nagy, Stehlík), 13. Skokan (Valach), 25. Nagy (Šatan), 29. Šatan (Mikúš) - 22. Širokov (tr. strieľanie), 26. Lisin (Galuzin), 41. Dadonov (Varnakov, Medvedev). Rozhodovali: Baluška, Müllner - Tvrdoň, Kacej, vylúčenia: 6:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 6409 divákov.
      

Slovensko: Laco - Sloboda, Stehlík, Štajnoch, Švarný, Brejčák, Čerešňák, Valach, Mihálik - Šatan, Mikúš, Nagy - Bartek, Špirko, Lapšanský - Haščák, Šťastný, Bakoš - Skokan, Lušňák, Lunter - Zuzin
      

Rusko: Jerjomenko - Kutuzov, Medvedev, Zajcev, Mirnov, Čudinov, Rukavišnikov, Grigorjev, Tokranov - Varnakov, Malychin, Kalinin - Prochorkin, Zubov, Širokov - Petrov, Šipačev, Dadonov - Lisin, Galuzin, Kugryšev

 


Slováci mali výborný úvod do zápasu, keď hneď svoj prvý útok premenili na vedúci gól. Už v 22 sekunde sa oň postaral Mikúš, ktorý dorazil strelu kapitána Šatana. Domáci hokejisti mali prevahu aj v ďalšom priebehu prvej tretiny. Rusi niekoľkokrát otestovali Laca, ale vážnejšiu šancu si nedokázali vypracovať. V 13. minúte sa opäť radovali domáci fanúšikovia. Valach sa v útočnej tretine zbavil protihráča, prihral Skokanovi a ten už nemal problém zasunúť puk za bezmocného Jerjomenka - 2:0. Rusi si vypracovali väčší tlak až počas presilovky pri vylúčení Švarného, no Laco si s ich strelami bez väčších problémov poradil.

      

V druhej tretine sa roztrhlo vrece s gólmi. Slováci ju odštartovali v početnej výhode, ale tá sa im vôbec nevydarila. Po zlej rozohrávke unikol Širokov, ktorého Švarný zastavil až faulom a tak nasledovalo trestné strieľanie. Faulovaný hráč ho s prehľadom premenil - 2:1. Pri ďalšej presilovke Slovákov sa situácia zopakovala, no tentokrát stihli slovenskí obrancovia unikajúceho hráča zastaviť. Následne išiel na trestnú aj Šipačov a Slováci mali minútovú výhodu o dvoch hráčov. Síce ju nevyužili, no v dohrávanej presilovke o jedného hráča sa Nagy predral pred bránku a šikovne zasunul puk za Jerjomenkov chrbát - 3:1. Rusi ale skorigovali už o necelú minútu. Domáci neustrážili Lisina, ktorý dorazil do siete strelu Galuzina - 3:2. V 29. minúte sa opäť menilo skóre. Slovákom vyšiel rýchly protiútok, keď Mikúš potiahol puk do útočného pásma, krížnou prihrávkou nabil Šatanovi a ten z prvej vypálil - 4:2. Oba tímy si do konca druhého dejstva vypracovali ešte zopár príležitostí, ale gól už nepadol.
      

Ani úvod tretej tretiny domácim nevyšiel podľa predstáv a už po 21 sekundách inkasovali z hokejky Dadonova - 4:3. V ďalšom priebehu však už Rusom, aj vďaka dobrému výkonu brankára Laca, nedovolili skórovať a tesný náskok si ustrážili. Súperovi tak oplatili prehru z piatkového prvého vzájomného zápasu 1:3.

 

Šatan vyrovnal Golonkov rekord: "Teší ma každý gól v reprezentácii"

 

Miroslav Šatan si osladil nedeľňajšie víťazstvo v prípravnom zápase pred MS nad Ruskom (4:3) gólom a nie obyčajným. Okrem toho, že bol víťazný, bol zároveň už jeho 82. v národnom drese, čím kapitán tímu vyrovnal rekord v počte presných zásahov legendárneho Jozefa Golonku.
      

"Niekto mi o tom rekorde hovoril ešte pred zápasom, takže som si to uvedomil potom na striedačke. Každý gól, ktorý dám a pomôže mužstvu, ma určite poteší. Dnes to bol zase jednogólový zápas, takže som rád, že to tam padlo," uviedol Šatan.
      

Kapitán majstrov sveta z Göteborgu a držiteľ všetkých štyroch cenných kovov Slovenska z majstrovstiev sveta dosiahol 82 presných zásahov v 171 zápasoch, Golonka to zvládol v 134 dueloch. "To číslo určite vyjadruje nejaký vzťah a ten čas, ktorý pán Golonka strávil v reprezentácii. Koľko tomu dal. Som rád, že sa mi také niečo podarilo. Nie je to každodenná záležitosť. Myslím si, že v reprezentácii som strávil dlhý čas a veľa zápasov, takže ma teší, že padli aj nejaké góly. A keď sa to vyrovná takým hráčom ako je Jozef Golonka, tak som len rád," pokračoval.
      

Na otázku, ktorý gól sa mu najkrajšie zapísal do pamäti, odvetil, že boli dva: "Tešil som sa zo všetkých gólov, ktoré som za Slovensko dal. Niektoré boli dôležitejšie, niektoré menej. Keď mám nejaký spomenúť, tak asi ten proti Švédom, keď som v semifinále vyrovnal na 2:2 v tom našom zlatom roku. A druhý spred dvoch rokov v semifinále proti Čechom."
      

Slováci si nedeľňajším víťazstvom napravili chuť po prvom piatkovom súboji s Ruskom, ktorý prehrali 1:3. "Zdolať Rusov nie je každodenná záležitosť, dodá nám to sebavedomie. Máme mladé mužstvo a je dobré, že si takéto ťažké zápasy môžeme otestovať už v príprave. Keď vieme, že dokážeme zdolať takéhoto silného súpera, je to veľký krok dopredu. V príprave nám zostáva ešte nejakých šesť zápasov, aby sme to doladili. Ale po dnešnom výkone môžeme byť spokojní s víťazstvom aj s výsledkom," uviedol Šatan.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies