Skupina vojakov vo Venezuele začala "legitímnu vzburu" proti vláde

NETKY.SK • 6 August 2017, 16:53 • 2 min
Skupina vojakov vo Venezuele začala "legitímnu vzburu" proti vláde

VALENCIA - Na vojenskú základňu vo Valencii, treťom najväčšom meste Venezuely, zaútočili dnes "teroristi", ale vojaci ju ubránili a zadržali niekoľko ľudí.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to predseda vládnucej Zjednotenej socialistickej strany Venezuely (PSUV) Diosdado Cabello. "V skorých ranných hodinách vstúpili teroristickí útočníci na základňu Paramacay vo Valencii... Niekoľko teroristov bolo zadržaných," napísal Cabello podľa agentúry DPA na Twitteri. Situácia je podľa Cabella pod kontrolou a v iných jednotkách vládne pokoj.

 

Základňa Paramacay je sídlom 41. obrnenej brigády venezuelskej armády (FANB). Valencia leží na severe krajiny v štáte Carabobo. Denník El Nacional uviedol, že v meste bolo počuť aj výbuchy. Do ulíc vyšli malé skupiny občanov, ktorí podporujú rebelujúcich vojakov. Nad základňou krúžili vrtuľníky.

 

V miestnych médiách a sociálnych sieťach sa začali šíriť špekulácie o možnom vojenskom prevrate. Objavil sa aj videozáznam s mužom obklopeným asi 15 ďalšími osobami oblečenými v maskáčoch, ktorý sa predstavil ako kapitán Juan Caguaripano a hovoril o "legitímnej vzbure". Zároveň požadoval "okamžité vytvorenie prechodnej vlády" vypísanie slobodných volieb.

 

Ďalší muži vyhlásili, že v krajine chcú obnoviť demokraciu. Napätie vo Venezuele opäť eskaluje od 30. júla, keď sa konali voľby do tzv. ústavodarného zhromaždenia, ktoré v sobotu odvolalo z funkcie generálnu prokurátorku Luisu Ortegovú Díazovú, Madurovu otvorenú kritičku. Kontroverzný orgán vybavený rozsiahlymi právomocami, ktorého úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999, sa prvýkrát zišiel v piatok. Od apríla prebiehajú vo Venezuele krvavé protivládne protesty, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 120 mŕtvych.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies