Ak chceme na Slovensku zatočiť s korupciou a organizovaným zločinom, poslanci musia čím skôr zvoliť špeciálneho prokurátora

NETKY.SK • 29 November 2020, 13:59 • 2 min
Ak chceme na Slovensku zatočiť s korupciou a organizovaným zločinom, poslanci musia čím skôr zvoliť špeciálneho prokurátora

BRATISLAVA - Ak chceme účinne bojovať proti korupcii a organizovanému zločinu, musíme čo najskôr zvoliť špeciálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Milan Vetrák (OĽaNO). Ako uviedol, voľbu nového špeciálneho prokurátora vyhlási predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) po tom, ako bude vymenovaný nový generálny prokurátor prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

 

Čaká ich verejné vypočutie

Kandidáti na špeciálneho prokurátora sa najskôr postavia pred členov ústavnoprávneho výboru parlamentu a do procesu sa, rovnako ako v prípade vypočutia kandidátov na generálneho prokurátora, bude môcť otázkami zapojiť aj verejnosť.

 

„Podľa toho, kedy predseda parlamentu vyhlási voľbu špeciálneho prokurátora, bude vypočutie buď pred januárovou schôdzou parlamentu, alebo pred marcovou schôdzou v budúcom roku,“ objasnil Vetrák.

 

img

 

Po vypočutí bude v parlamente samotná voľba špeciálneho prokurátora. Vetrák verí, že sa ho podarí zvoliť čo najskôr tak, aby mohla byť špeciálna prokuratúra plne funkčná.

 

Súvisiaci článok: Jána Šantu Ústavoprávny výbor griloval takmer šesť hodín, dostal sa do potýčky s dvoma poslancami

 

Kováčik je vo väzbe

„Aby sme mohli naplniť aj sľuby, ktoré sme dali svojim voličom vo voľbách, a aby sme na Slovensku spravili raz a navždy s organizovaným zločinom a korupciou poriadok,“ uzavrel Vetrák.

V súčasnosti je bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik pre obvinenia z viacerých trestných činov väzobne stíhaný. Podľa medializovaných informácií spolupracoval so zločineckou skupinou takáčovcov, ako aj so skupinou okolo Norberta B. a obvinených policajných funkcionárov.

 

img

 

Krátko po zadržaní mu prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková pozastavila výkon funkcie prokurátora. Neskôr Dušan K. zaslal do parlamentu oznámenie, že sa vzdáva funkcie špeciálneho prokurátora. Úrad špeciálnej prokuratúry tak vedie zástupca špeciálneho prokurátora Alexander Bíro.
 

Mohlo by vás zaujímať: Námestníčka generálnej prokuratúry išla do práce ako pozitívne testovaná na COVID-19! Teraz chce rezignovať



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies