Vianočný darček, ktorý poteší každého milovníka zimných športov

NETKY.SK • 25 November 2022, 09:53 • 2 min
Vianočný darček, ktorý poteší každého milovníka zimných športov

Venovať sa športu rekreačne alebo profesionálne stojí nemalé peniaze. Len samotná základná výbava stojí viac ako sme za ňu častokrát ochotní dať. Našťastie sa blížia Vianoce, kedy môžete športovcov milo prekvapiť tým, že im práve niečo zo základnej výbavy kúpite. Sezóna zimných športov sa pomaly rozbieha a medzi najobľúbenejšie nepochybne patrí lyžovanie. Ako teda vybrať kvalitné lyže?

slovakia

left justify in out

 

Skúsení lyžiari vám povedia, že je veľký rozdiel ísť na svah s lacnými alebo kvalitnými lyžami. Kvalitné lyže sú investíciou, ktorá vám ponúkne oveľa väčší zážitok z lyžovania a zároveň zabezpečí väčšie bezpečie pri zjazde

 

Ako vybrať lyže ako vianočný darček? 

 


1. Základné informácie o obdarovanej osobe

V prvom rade si povedzte, komu idete lyže kúpiť. Ide o ženu alebo muža, poprípade dievča či chlapca? Pohlavie je pri výbere lyží dôležité. Rovnako dôležité je vedieť aspoň približnú výšku a váhu lyžiara, čomu bude zodpovedať dĺžka lyží a materiál. Nezabudnite aj na osobné preferencie jazdca. Napríklad dievčatá určite viac potešia farebné lyže než neutrálne čierne. 

 

2. Jazdcove skúsenosti 

Ide o začiatočníka alebo o pokročilého lyžiara? Lyže pre začiatočníkov, ktorí sa len zoznamujú so svetom zjazdového lyžovania, sú častokrát prispôsobené tak, aby boli ľahké na používanie a zároveň, aby sa lyžiar počas zjazdu cítil bezpečne. Lyže pre pokročilých sa už dajú rozdeliť do niekoľkých kategórií, podľa toho, aký typ lyžovania jazdec preferuje. 

 

3. Samotný výber lyží 

Keď si ujasníte všetky vyššie spomenuté atribúty, môžete začať vyberať samotné lyže. Na výber je niekoľko typov

 

Carvingové lyže

Carvingové lyže využívajú najmä lyžiari, ktorí si zatiaľ príliš neveria, no už nejaké skúsenosti s lyžovaním majú. Takéto lyže sú vhodné najmä na upravené a bezpečné zjazdovky, kde terén nie je príliš náročný.  

 

All mountain lyže

Kúpou „all mountain“ lyží určite nič nepokazíte. Tieto univerzálne lyže zvládnu klasickú upravenú zjazdovku aj mierne náročný terén. Poskytnú lyžiarovi dobrú stabilitu pri vyšších rýchlostiach, a to aj na neupravenom mäkkom podklade. 

 

Zjazdové lyže

Zjazdové lyže sa hodia najmä pre skúsených lyžiarov (úroveň pokročilý alebo expert), ktorí pravidelne lyžujú aj mimo našich tatranských štítov. Táto skupina sa ešte rozdeľuje na slalomové, univerzálne a obrátkové lyže. Kompromisom medzi vysokou kvalitou, špičkovou technológiou, atraktívnym dizajnom a cenou sú napríklad Fischer lyže

 

Freeride a skialp lyže

V posledných rokoch pribudol počet skialpinistov, resp. lyžiarov, ktorí si najskôr na lyžiach kopec „vyšľapú“ a následne sa voľne spustia dole. Ak máte doma skialpinistu, takéto skialp lyže ho na Vianoce určite potešia. Pre lyžiarov, ktorí sa neuspokoja s jazdou na preplnenom svahu a chcú si užiť voľnosť mimo zjazdovky na čerstvom prašane, sú zase ideálne freeride lyže.

 

4. Potrebné a dôležité príslušenstvo 

Najmä v prípade jazdca začiatočníka sa dá predpokladať, že sa chystá sa svoju prvú sezónu. Nové lyže mu budú zbytočné, ak mu budú chýbať lyžiarky, palice, prilba a vhodné lyžiarske oblečenie. Preto pri výbere vianočného darčeka myslite aj na to. Mnohé obchody dnes ponúkajú predvianočné zľavy, takže ak sa vám pošťastí, lyžiarsku výbavu sa vám podarí kúpiť za výhodné ceny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viky Kriskova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies