Situácia na Ukrajine: Líder separatistov stráca nádej, že dostanú pomoc od Rusov

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 07:36 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Líder separatistov stráca nádej, že dostanú pomoc od Rusov

KYJEV - Dvaja ukrajinskí vojaci zahynuli a reportér ukrajinskej televíznej stanice utrpel zranenia na okraji mesta Luhansk počas dnešného útoku domobrany. Informoval o tom hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrij Lysenko.

slovakia

left justify in out

18:38 -Európska únia uvalila sankcie na 11 ukrajinských a ruských separatistov

Európska únia zaradila dnes ďalších 11 mien na sankčný zoznam namierený proti Rusku v súvislosti s krízou na Ukrajine, oznámila agentúra DPA. 
      

Mená ďalších 11 osôb zasiahnutých sankciami budú zverejnené v sobotu v Úradnom vestníku EÚ. Podľa diplomatických zdrojov ide o separatistov ukrajinskej a ruskej národnosti, ktorým EÚ pripisuje zodpovednosť za konflikt na Ukrajine. 
      

Nemenovaný diplomat po bruselskom zasadaní veľvyslancov pri EÚ, na ktorom sa táto otázka prerokúvala, uviedol, že zoznam pozostáva najmä z mien ukrajinských separatistov, ale možno "sú na ňom aj jeden alebo dvaja Rusi".

 

16:14 - Moskva odsúdila plány EÚ uvaliť na Rusko ďalšie sankcie

Ako nepriateľský krok odsúdila dnes Moskva plány Európskej únie (EÚ) uvaliť na Rusko nové sankcie v súvislosti s krízou na východe Ukrajiny, informovala agentúra Reuters.
      

"Náš postoj k sankčným zoznamom sa nezmenil. Ide o nepriateľský akt, ktorý len odzrkadľuje celkový stav našich vzťahov," uviedol hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič.
      

"Sme absolútne presvedčení, že toto nie je cesta k spolupráci medzi krajinami, medzi takými veľkými hráčmi, ako sú Rusko a Európska únia," dodal Lukaševič.
      

Nemenovaný diplomat po zasadaní veľvyslancov pri EÚ v Bruseli, kde sa táto otázka prerokúvala, uviedol, že zoznam pozostáva najmä z mien ukrajinských separatistov, ale možno "sú na ňom aj jeden alebo dvaja Rusi".
      

Mená osôb postihnutých sankciami budú v najbližších dňoch uverejnené v Úradnom vestníku EÚ.

 

15:21 - Lídri Ruska, Nemecka a Francúzska presadzujú nové rozhovory o prímerí

Lídri Ruska, Nemecka a Francúzska sa v dnešnom telefonáte zhodli na potrebe nového prímeria na východe Ukrajiny. Vyzvali súčasne na čo najskoršie nové rozhovory o riešení krízy, oznámil Kremeľ.
      

Elyzejský palác uviedol, že nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande žiadali opätovne ruského prezidenta Vladimira Putina, aby Moskva vyvinula tlak na ukrajinských separatistov.
      

Hollandova kancelária dodala, že traja lídri sa čoskoro prostredníctvom konferenčného hovoru spoja s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Merkelová a Hollande s ním telefonovali už v stredu.
      

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič povedal, že Moskva je ochotná strážiť hranice spoločne s ukrajinskou stranou na dvoch hraničných priechodoch. Podmienkou je však vyhlásenie prímeria na východe Ukrajiny.

 

07:41 - Líder separatistov stráca nádej na ruskú intervenciu

Popredný predstaviteľ separatistov na východe Ukrajiny Pavel Gubarev dnes vyhlásil, že stráca nádej na pomoc z Ruska. Obvinil ruských magnátov z toho, že odrádzajú Moskvu od vojenskej intervencie na Ukrajine.
      

"Radi by sme prijali pomoc vo forme ruských síl. Sme však realisti a chápeme, že je to nemožné," povedal na tlačovej konferencii Gubarev, tzv. ľudový gubernátor samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).
      

Taktiež uviedol, že v radoch povstalcov panuje rozkol. Zdôraznil, že jeho organizácia už viac nemá pod kontrolou prápor Vostok, ktorého členovia ovládajú kontrolné stanovištia na okrajoch mesta Doneck.
      

Agentúra AP napísala, že ukrajinské vládne jednotky cez víkend vytlačili separatistov zo Slovjanska, ich dovtedajšej bašty. Armáda následne oznámila, že sa zameria na blokádu mesta Doneck.

 

07:39 - Merkelová a Hollande telefonovali s Porošenkom o prímerí

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande telefonovali dnes s ukrajinským partnerom Petrom Porošenkom s cieľom obnoviť rokovania o prímerí so separatistami na východe Ukrajiny. Informoval o tom Merkelovej hovorca Steffen Seibert.
      

"Kancelárka vyjadrila nádej, že rozhovory kontaktnej skupiny sa opäť konečne začnú s účasťou separatistov za účelom diskusie o vzájomnom prímerí a implementácii mierového plánu," uviedol Seibert, ktorého citovala agentúra Reuters.
      

Merkelová s Hollandom vyzvali Moskvu, aby využila svoj vplyv na proruských separatistov s cieľom zastaviť prílev zbraní a bojovníkov z Ruska na Ukrajinu.

 

07:35 - Armáda hlási dvoch mŕtvych vojakov a zraneného reportéra

Dvaja ukrajinskí vojaci zahynuli a reportér ukrajinskej televíznej stanice utrpel zranenia na okraji mesta Luhansk počas dnešného útoku domobrany. Informoval o tom hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrij Lysenko.
      

Domobrana samozvanej Luhanskej ľudovej republiky podľa neho zaútočila na kontrolné stanovište armády mínometnou paľbou.
      

"Dvaja ukrajinskí vojaci dnes pri Luhansku zahynuli po mínometnej paľbe. Roman Bočkala, reportér televíznej stanice Inter, bol vážne zranený," oznámil Lysenko.
      

Reportéra podľa jeho slov letecky prepravili do vojenskej nemocnice v Charkove. "Jeho stav je momentálne uspokojivý," citovala Lysenka agentúra ITAR-TASS.
      

Rada národnej bezpečnosti a obrany informovala, že za uplynulých 24 hodín v oblasti vojenskej operácie prišli o život traja vojaci, ďalší štyria utrpeli zranenia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies