Situácia na Ukrajine: Boje sa zintenzívnili, Holandsko a Austrália chcú vyslať policajtov

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 15:52 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Boje sa zintenzívnili, Holandsko a Austrália chcú vyslať policajtov

KYJEV/HAAG - Vo väčšine krízových regiónov na východe Ukrajiny sa dnes zintenzívnili bojové aktivity.

slovakia

left justify in out

Zásahy mínometnej paľby hlásili z mesta Torez. Delostreľbu ukrajinských ozbrojených síl registrovali na okraji Donecka, kde zaznamenali aj snahu o zatlačenie separatistov. Ostreľovanie hlásia aj z Luhanska a z Horlivky, kde podľa predbežných informácií prišlo pri raketovo-mínometnom útoku o život 20-30 občanov.
      

Snaha Kyjeva dostať pod kontrolu miesto havárie malajzijského civilného lietadla, ktorá si vyžiadala životy všetkých 298 ľudí na palube, sa zatiaľ minula účinkom.
      

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ako aj skupina forenzných špecialistov z Holandska, čakajú v Donecku na upokojenie situácie.
      

Informovali o tom ukrajinské internetové servery a tlačová agentúra DPA.
      

Holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans odcestuje v pondelok spoločne s austrálskou rezortnou partnerkou Julie Bishopovou do Kyjeva, aby tam získali súhlas pre nasadenie policajnej misie na mieste dopadu trosiek pravdepodobne zostreleného stroja spoločnosti Malaysia Airlines. Vyplýva to z dnešného komuniké holandského ministerstva zahraničných vecí.
      

Ukrajina by musela dať oficiálne súhlas na vyslanie takejto misie, o ktorom by sa muselo rokovať aj s predstaviteľmi proruských separatistov z východu krajiny.
      

Holandsko a Austrália majú v úmysle vyslať do oblasti desiatky špeciálne vycvičených príslušníkov policajných zborov s cieľom garantovať bezpečnosť tam pracujúcich špecialistov. Zatiaľ nie je zrejmé, do akej miery by členovia tejto misie mali byť ozbrojení.
      

Holandská vláda bude o nasadení ozbrojených policajtov rokovať v Haagu ešte dnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies