Simon: Človek, ktorý navádzal starostov na klientelizmus, nemôže byť minister

NETKY.SK • 30 Október 2014, 18:46 • 2 min
Simon: Človek, ktorý navádzal starostov na klientelizmus, nemôže byť minister

BRATISLAVA - Človek, ktorý navádzal starostov na stranícky klientelizmus nemôže zastávať funkciu ministra a riadiť eurofondy. V diskusii k návrhu na odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) to dnes povedal poslanec a podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon.

slovakia

left justify in out

Richtera podľa neho treba odvolať pre kauzu agentúry Star EU či nezvládnuté čerpanie eurofondov. Agentúra Star EU vyhrala podľa opozície všetkých 70 verejných obstarávaní ministerstva práce na poradenstvo pri eurofondových projektoch, na ktorých sa zúčastnila. Podľa medializovaných informácií mal Richter ako vtedajší manažér Smeru-SD odporúčať starostom agentúru Star EU.
     

"Ján Richter vyzýval sympatizantov a blízkych ľudí Smeru, aby si robili projekty pomocou agentúry Star EU. Jeho odporúčanie padlo na úrodnú pôdu a to tak, že 70 projektov vypracovala spoločnosť Star EU a všetky uspeli," opísal Simon, ktorý za tým vidí nabádanie na stranícky klientelizmus.
     

Richter podľa neho nemá najmenšie právo rozhodovať o eurofondoch, keďže pripravil Slovensko o milióny eur. Pripomenul pozastavenie čerpania eurofondov vo výške 400 miliónov eur, pričom krajina už definitívne prišla o sumu takmer 135 miliónov eur.
     

Richterov stranícky klientelizmus z kauzy Star EU nie je podľa Simona výmysel opozície. Opozičný poslanec tvrdí, že to dokazuje aj list od Richterovho spolustraníka ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD).
     

"Zo strany orgánov auditu boli identifikované nezrovnalosti vo výške 2,1 milióna eur zo zdrojov ERDF, ktoré sa väčšinou týkajú pochybení v oblasti verejného obstarávania za roky 2008 a 2009," citoval Jahnátkov list Simon. V liste sa podľa neho píše aj o zastavení čerpania eurofondov pre problémy s transparentnosťou výberového konania.
     

Dušan Muňko zo Smeru-SD sa Simona pýta, čo má s obdobím 2008 a 2009 Ján Richter. Pripomenul, že vtedy ministrom práce nebol, je ním až v tejto vláde. "Nemá nič s čerpaním fondov z rokov 2006-2010," bránil svojho ministra Muňko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies