Severoírska polícia sa pripravila na výročný pochod oranžistov

NETKY.SK • 12 Júl 2014, 17:27 • 2 min
Severoírska polícia sa pripravila na výročný pochod oranžistov

BELFAST - Policajné sily v Severnom Írsku sa pripravili na prípadné nepokoje, ku ktorým by mohlo dôjsť počas dnešného výročného pochodu členov protestantského Oranžského rádu.

slovakia

left justify in out

Pri zrážkach na juhu Belfastu, ktoré vypukli ešte pred začiatkom pochodu medzi republikánskymi a lojalistickými skupinami, bol dopichaný jeden muž, ale údajne nie je v ohrození života, informovala agentúra DPA.
      

Na dnešok nahlásili organizátori vyše 50 demonštrácií. Komisia pre pochod v Belfaste upravila tento rok jeho tradičnú trasu tak, aby sa vyhol častiam mesta obývaným katolíckou väčšinou, kde v minulosti došlo k násilnostiam.
      

Radikálni protestanti, ktorí boli v minulosti dominantnou silou v Severnom Írsku, tvrdia, že ich práva obmedzila Dohoda z Veľkého piatku, uzavretá v roku 1998, ktorá zakotvuje rovnaké práva pre obe skupiny obyvateľstva, protestantov aj katolíkov.
      

Pochody stúpencov protestantského Oranžského rádu sa konajú každý rok 12. júla na výročie legendárnej bitky pri rieke Boyne, ktorá sa odohrala severozápadne od Dublinu. V roku 1690 v nej protestantský kráľ Viliam III. Oranžský porazil katolíckeho anglického kráľa Jakuba II. a stal sa jeho nástupcom. V tento deň dochádzalo v minulosti každoročne k rozsiahlym nepokojom najmä preto, že členovia Oranžského rádu pochodovali oblasťami obývanými katolíkmi. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies