Netanjahuova nová politická kampaň vyvoláva obavy z podnecovania nenávisti

NETKY.SK • 9 Marec 2019, 12:22 • 2 min
Netanjahuova nová politická kampaň vyvoláva obavy z podnecovania nenávisti

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu spustil politickú kampaň s cieľom vykresliť populárneho izraelského politika arabského pôvodu Ahmada Tibiho ako hrozbu pre národnú bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Kritici však poukazujú na to, že predseda vlády touto kampaňou -- v snahe prekryť vlastný korupčný škandál pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami -- spochybňuje lojalitu izraelských Arabov. Píše o tom agentúra AP.

 

Preferencie izraelského premiéra začali padať po tom, čo generálny prokurátor Avichaj Mandelblit na konci februára oznámil, že ho plánuje obžalovať z korupcie, sprenevery a poškodenia dôvery.

Netanjahu v tejto súvislosti pritvrdil v kampani a zvolil si stratégiu vykresľovania svojich politických oponentov ako spiklencov, ktorí sa spolu s izraelskými Arabmi a opozičnými médiami usilujú odstrániť ho od moci.

 

Mantrou jeho kampane sa preto stalo heslo "Bibi alebo Tibi". Bibi je Netanjahuova prezývka odvodená od mena Benjamin a Tibi je priezvisko populárneho izraelského politika arabského pôvodu Ahmada Tibiho.

 

Tibi medzitým na margo novej kampane izraelského premiéra vyhlásil, že je znepokojený jeho snahou démonizovať izraelských Arabov.

 

Arabi tvoria približne 20 percent z deviatich miliónov obyvateľov Izraela. Hoci oficiálne disponujú plnými občianskymi právami, sú už po desaťročia vystavovaní diskriminácii zo strany židovského štátu, poznamenáva AP.

 

Parlamentné voľby sa v Izraeli konajú 9. apríla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies