Šéfka Fedu očakáva postupný rast úrokových sadzieb, dlhé vyčkávanie je riziko

NETKY.SK • 14 Február 2017, 18:44 • 2 min
Šéfka Fedu očakáva postupný rast úrokových sadzieb, dlhé vyčkávanie je riziko

WASHINGTON - Americká centrálna banka aj naďalej počíta v tomto roku s postupným rastom úrokových sadzieb. Povedala to dnes prezidentka Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová pred bankovým výborom Senátu. Zároveň ale upozornila, že vyčkávať príliš dlho by mohlo znamenať nemalé riziko.

slovakia

left justify in out

Koncom minulého roka, keď Fed po roku zvýšil hlavnú úrokovú sadzbu na rozmedzie od 0,50 % do 0,75 %, vedenie banky naznačilo, že úrokové sadzby by sa v tomto roku mohli zvýšiť trikrát.

 

Neistota v súvislosti s vývojom svetovej ekonomiky, ale najmä nová neistota vzhľadom na ekonomické kroky Donalda Trumpa však podľa viacerých ekonómov nútia centrálnu banku čakať, než bude situácia jasnejšia. Yellenová, ktorá vystúpila pred americkým Kongresom prvýkrát od nástupu Donalda Trumpa do úradu prezidenta, zopakovala slová zo začiatku februára, že ekonomika a trh práce pokračujú v posilňovaní a aj inflácia zrýchľuje smerom k 2-% cieľu centrálnej banky.

 

Ak tento trend bude pokračovať, "bude pravdepodobne vhodné pristúpiť k ďalším úpravám v oblasti úrokových sadzieb". Neuviedla ale, či sa tak stane už na najbližšom zasadnutí v marci, alebo až na tom júnovom. Analytici predpokladajú, že Fed ešte počká a k zvýšeniu sadzieb dôjde až v júni.

 

Neskôr je to však nepravdepodobné. Yellenová v tejto súvislosti upozornila, že "príliš dlhé čakanie by nebolo rozumné, nakoľko by mohlo Fed donútiť k neskoršiemu rýchlemu zvyšovaniu sadzieb". Takýto vývoj by podľa nej mohol nepriaznivo zasiahnuť finančné trhy a ekonomiku stlačiť do recesie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies