Šefčovič začína turné po krajinách EÚ zamerané na Energetickú úniu

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 14:04 • 2 min
Šefčovič začína turné po krajinách EÚ zamerané na Energetickú úniu

BRUSEL - Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič dnes oznámil, že na žiadosť predsedu EK Jeana-Clauda Junckera od stredy 20. mája začne turné po členských štátoch EÚ s cieľom identifikovať postoj každej krajiny k tomuto konceptu a vypracovať na jeseň finálnu analýzu s odporúčaniami v oblasti Energetickej únie pre každú krajinu.

slovakia

left justify in out

Šefčovič v rozhovore pre TASR uviedol, že turné sa začne v stredu (20.5.) návštevou Holandska, potom je na rade Česká republika, Lotyšsko a Slovensko. Toto úsilie však podľa neho treba vnímať ako boj na troch frontoch: politickom, legislatívnom a diplomatickom.
     

"Turné o Energetickej únii má za cieľ priniesť tento projekt Bruselu do členských krajín únie. To znamená, že by som chcel s každou jednou krajinou viesť hĺbkový dialóg o tom, čo Energetická únia môže priniesť pre túto krajinu a región," zhodnotil situáciu Šefčovič.
     

Pripomenul, že v rámci zmieneného turné má v pláne rokovať s členmi národných parlamentov, predstaviteľmi biznisu a mimovládnych organizácií a tiež s občanmi, aby zistil, čo oni očakávajú od tohto konceptu, aké sú ich priority. Na základe získanej spätnej väzby exekutíva EÚ pripraví aktualizované analytické informácie o každej krajine s dôrazom na silné a slabé stránky, čo sa odrazí na prvej správe o stave Energetickej únie, ktorú Šefčovič predstaví na jeseň.
     

"V závere tejto správy vyzvem každú krajinu, aby vypracovala svoj energetický a klimatický národný plán," uviedol Šefčovič. EK má podľa neho zámer vypracovať silný systém riadenia Energetickej únie, avšak spolu s členskými krajinami, ktoré si tento koncept musia osvojiť.
     

"Tieto problémy môžu byť riešené jednoduchšie, rýchlejšie a lacnejšie, ak budeme pracovať spoločne. To je posolstvo, ktoré uvediem vo všetkých členských štátoch," zdôraznil Šefčovič.
     

Z hľadiska chystaných legislatívnych procesov v tejto oblasti slovenský eurokomisár uviedol, že už v letnom balíku by EK chcela predstaviť spôsob, ako zreformovať obchod s elektrinou v rámci EÚ, ďalej ako by sa mal zmeniť vzťah medzi veľkoodberateľmi a maloodberateľmi v EÚ, aby to priaznivo dopadlo z hľadiska spotrebiteľov, zrodiť by sa mal aj návrh na reformu cien obchodovania s emisiami. Ďalšie legislatívne návrhy z oblasti energetiky pripravuje komisia na jeseň.
     

V diplomatickej oblasti chce Šefčovič počas turné využiť príležitosť na rokovania o tom, aby sa členské štáty EÚ zhodli na rovnakých cieľoch a na konferencii o boji s klimatickými zmenami v Paríži pomohli dosiahnuť ambicióznu celosvetovú dohodu a tiež aby pokračovali vo svojom úsilí pre zaistenie diverzifikácie dodávateľov energie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies