Šefčovič: Podpis CETA je aj úspechom slovenského predsedníctva v Rade EÚ

NETKY.SK • 30 Október 2016, 21:41 • 2 min
Šefčovič: Podpis CETA je aj úspechom slovenského predsedníctva v Rade EÚ

BRUSEL - Podpis obchodnej dohody medzi EÚ a Kanadou (CETA) považuje podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič za ďalší úspech pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

"Po úspešnom bratislavskom neformálnom summite EÚ a ratifikácii Parížskej dohody o klimatických zmenách je to ďalší úspech pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ," uviedol slovenský eurokomisár po skončení summitu EÚ-Kanada v Bruseli.

 

Šefčovič zdôraznil, že CETA je zatiaľ najambicióznejšou dohodou, ktorú sa podarilo dosiahnuť s dôležitým partnerom skupiny G7 a bude vzorom aj pre ostatné obchodné rokovania EÚ s tretími krajinami.

 

"Kanada je dvanástym najvýznamnejším obchodným partnerom EÚ a Únia je pre Kanadu druhým najdôležitejším obchodným partnerom," povedal.

 

CETA bude v praxi znamenať nové príležitosti pre rozvoj obchodných vzťahov medzi EÚ a Kanadou, čo platí aj pre slovenské podnikateľské subjekty.

 

"Od prvého dňa uplatňovania dohody to bude pre všetkých exportérov znamenať šetrenie nákladov v dôsledku odstránenia ciel u približne 98 percent tarifných položiek, čo je najlepší výsledok, aký EÚ dosiahla v doterajších rokovaniach o dohodách o voľnom obchode," konštatoval Šefčovič.

 

Pripomenul, že sa odstránia aj necolné bariéry pri vývoze na kanadský trh a CETA prinesie nové príležitosti pre európskych exportérov služieb v kľúčových sektoroch, ako sú finančné služby, telekomunikácie, energetika či námorné služby.

 

"Chcem zdôrazniť, že CETA nemení legislatívu EÚ v citlivých oblastiach, ako sú hormóny v mäse, geneticky modifikované organizmy a nepovedie k zníženiu štandardov pre spotrebiteľov," uzatvoril Šefčovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies