Cyprus žiada od Bruselu povolenie obísť sankcie a nakúpiť helikoptéry z Ruska

NETKY.SK • 3 Máj 2022, 11:22 • 2 min
Cyprus žiada od Bruselu povolenie obísť sankcie a nakúpiť helikoptéry z Ruska

NIKÓZIA – Orgány Cyperskej republiky žiadajú Brusel o povolenie získať hasičské vrtuľníky z Ruskej federácie, čím by sa obišli protiruské sankcie EÚ. Oznámil to v pondelok minister poľnohospodárstva, prírodných zdrojov a životného prostredia Costas Cádiz.

slovakia

left justify in out

Situácia na Ukrajine a sankcie uvalené na Ruskú federáciu sa podľa neho nedotkli len dodávateľských reťazcov spoločností prepojených s Ruskom, ale sťažili prístup všetkým európskym krajinám k vlastným hasiacim systémom. „Minister zahraničných vecí Ioannis Kasoulides bol už o tom informovaný a v Bruseli sa už podnikajú kroky, aby si Cyperská republika mohla tento rok prenajať ruské helikoptéry na hasičské potreby,“ uviedol Cádiz.

 

img

 

Povedal, že minulý týždeň sa stretol so zástupcom spoločnosti zaoberajúcej sa lízingom vrtuľníkov vyrábaných JSC Kamov. „Zdá sa že by to bolo možné za predpokladu, že dostaneme zelenú, tieto helikoptéry by sme dostali veľmi skoro, ale závisí to však od našich rokovaní s inými spoločnosťami,“ dodal šéf rezortu.

 

Dodal, že cyperské ministerstvo poľnohospodárstva robí všetko pre to, aby zabezpečilo, že krajina bude pripravená hasiť lesné požiare počas horúcej sezóny v núdzových podmienkach.   

 

Prečítajte si tiež: Ruský moderátor chce zhodiť jadrovú hlavicu na Britániu. Opísal, čo by nastalo

 

Cádiz pripomenul, že rezort lesného hospodárstva pod jeho ministerstvom už má k dispozícii dve hasičské lietadlá. Trinásteho mája očakávajú ďalšie 2 zo Španielska plus 2 vrtuľníky cyperskej národnej gardy a polície, ktoré sa dajú použiť aj na boj s ohnivým živlom. Avšak na likvidáciu všetkých požiarov v lete tieto sily stačiť nebudú.

 

img

 

Ako minister poznamenal, dnes čelia podobným problémom všetky krajiny EÚ„Hovoril som o tom so svojimi kolegami ministrami, ktorí sa týmito otázkami zaoberajú, a vo všetkých európskych krajinách sa riešia rovnaké problémy,“ povedal Cádiz.

 

Šéf cyperského ministerstva pôdohospodárstva poznamenal, že ak rokovania jeho rezortu s inými krajinami neprinesú výsledky, potom bude musieť cyperské ministerstvo zahraničných vecí vyriešiť otázku získania práva na spoluprácu s dodávateľom ruských vrtuľníkov vyrábaných spoločnosťou Kamov a. s. „Chápete, že tu ide o národnú bezpečnosť,“ zdôraznil Costas Cádiz.     

 

Možno vás zaujme: Nemecké stíhačky museli vzlietnuť pre blížiace sa ruské lietadlo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies