Šéfa pakistanského Talibanu zavraždili pomocou amerického bezpilotného lietadla

NETKY.SK • 2 November 2013, 06:20 • 2 min
Šéfa pakistanského Talibanu zavraždili pomocou amerického bezpilotného lietadla

ISLAMABAD - Šéf pakistanskej odnože Talibanu zahynul dnes pri útoku amerického bezpilotného lietadla pri hraniciach s Afganistanom. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z pakistanských tajných služieb a armády.

slovakia

left justify in out

Pravdivosť správy potvrdili aj talibanskí predstavitelia.  Líder pakistanského Talibanu Hakímulláh Mahsúd prišiel o život pri večernom nálete v nepokojnom regióne Severný Vaziristan na severovýchode Pakistanu. Jeho pohreb sa v súlade s moslimskými zvyklosťami uskutoční už v sobotu v meste Miranšáh, metropole Severného Vaziristanu. Tridsiatnik Mahsúd patril medzi najhľadanejších mužov Pakistanu. Správy o jeho zabití sa v minulosti objavili opakovane, avšak napokon sa nepotvrdili.  

Tehríke Tálibán Pákistán (TTP) je zastrešujúcou skupinou viacerých militantných organizácií napojených na "materské" hnutie Taliban v Afganistane. Mahsúd prevzal vedenie TTP v auguste 2009 po smrti svojho predchodcu, ktorý bol tiež zabitý pri útoku bezpilotného lietadla. 

Pri dnešnom nálete v Severnom Vaziristane podľa zdroja z pakistanských tajných služieb zahynulo najmenej 25 ľudí, vrátane Mahsúda, jeho telesného strážcu i osobného šoféra. Podľa správ regionálnych médií bezpilotné lietadlo vypálilo štyri strely na objekt v dedine Danda Darpa Chel v blízkosti Miranšáhu. K útoku údajne došlo krátko po skončení dôležitej schôdzky najvyššieho vedenia TTP, ktoré sa radilo o stratégii pre rozhovory s pakistanskou vládou. Pakistanské ministerstvo vnútra nálet odsúdilo ako pokus o sabotovanie navrhovaných mierových rokovaní. 

Pakistan vyhlásil najvyšší stupeň pohotovosti po zabití šéfa Talibanu

Pakistanská vláda vyhlásila dnes najvyšší stupeň bezpečnostnej pohotovosti po tom, ako šéf odnože Talibanu v Pakistane zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla pri hraniciach s Afganistanom.

Vláda v Islamabade sa obáva, že by militanti mohli odvetou za smrť svojho lídra Hakímulláha Mahsúda, ktorý patril medzi najhľadanejších teroristov sveta, spustiť vlnu samovražedných útokov a ďalších násilností, oznámila agentúra DPA. Na letiskách, železničných staniciach, verejných priestranstvách, sídlach dôležitých úradov a vojenských zariadeniach po celej krajine začal platiť najvyšší, červený stupeň pohotovosti. 

Líder pakistanského Talibanu prišiel o život pri večernom nálete na dedinu v blízkosti mesta Miranšáh, metropoly nepokojného regiónu Severný Vaziristan na severozápade Pakistanu. Mahsúd (34) prevzal vedenie Tehríke Tálibán Pákistán (TTP) v auguste 2009 po smrti svojho predchodcu, ktorý bol tiež zabitý pri podobnom útoku bezpilotného lietadla. Spojené štáty vypísali odmenu päť miliónov dolárov za informácie vedúce k jeho vypátraniu. 

TTP je zastrešujúcou skupinou viac ako desiatky militantných organizácií napojených na "materské" hnutie Taliban v Afganistane. Od roku 2010 figuruje na americkom zozname teroristických organizácií. 

K zabitiu Mahsúda došlo len niekoľko dní po tom, ako pakistanská vláda oznámila, že začala mierové rozhovory s TTP. Pakistanské ministerstvo vnútra dnešný nálet v blízkosti Miranšáhu odsúdilo ako pokus o sabotovanie mierových rokovaní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies