Podniky v Tatrách sú zadlžené, no aj napriek tomu bojujú

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 11:46 • 2 min
Podniky v Tatrách sú zadlžené, no aj napriek tomu bojujú

Prevádzky pôsobiace v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách to nemajú jednoduché. Sú na hrane, a to nielen finančne, ale aj psychicky.

slovakia

left justify in out

Niekoľko tatranských podnikov sa zadlžilo a stále bojujú, niektorí podnikatelia si našli aj dočasne iné zamestnanie. Uviedla to výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková pre agentúru SITA.

 

Tvedí, že finančná pomoc je potrebná, no podnikatelia v cestovnom ruchu ešte viac potrebujú otvoriť a poskytovať služby. Reaguje tak na stredajšie rozhodnutie vlády navýšiť pomoc od štátu pre domáci cestovný ruch a gastrosektor o 120 miliónov eur. Tie sú určené na kompenzáciu obrovského zníženia tržieb subjektov cestovného ruchu spôsobeného pandémiou koronavírusu.

Ministerstvo dopravy vďaka zvýšeniu pomoci spustí ďalšiu etapu schémy minimálnej pomoci do 200-tisíc eur. Nová schéma platí za oprávnené obdobie od januára do mája 2021. Mesiace november a december minulého roka pokryje rezort zdrojmi z pôvodnej schémy pomoci. „Doteraz sa vyplácala pomoc len do októbra, teraz by sa mala otvoriť výzva na november až marec. Avšak, aby pomoc mala efekt, musí byť nielen adresná, ale najmä včasná,“ skonštatovala Rusnáková. Upozornila na to, že prichádza až päť mesiacov po zatvorení prevádzok.

 

Poukázala tiež na adekvátnosť výšky podpory. „Veľa podnikov si vzalo úvery, aby mohli pokryť straty s tým, že veria v obnovu. No v cestovnom ruchu veľmi kapacity nenavýšite, zadlžený podnik nepredá viac pobytov ako má kapacitu, a tak bude straty ťažké pokryť, bude to trvať dlhší čas,“ komentuje.

 

Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry (ZCR VT) je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou, odbornou organizáciou s pôsobnosťou v regióne Vysoké Tatry. Združuje subjekty podnikajúce v cestovnom ruchu – najmä ubytovacie zariadenia a subjekty poskytujúce služby v cestovnom ruchu ako sú požičovne, cestovné kancelárie, galérie, múzeá a reštaurácie.

ZCR VT je zakladajúcim členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry, kde zastupuje delegované právomoci svojich členov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona