Šéf úradu OSN pre utečencov je sklamaný z postupu EÚ

NETKY.SK • 24 September 2015, 22:52 • 2 min
Šéf úradu OSN pre utečencov je sklamaný z postupu EÚ

BRUSEL - Vysoký komisár OSN pre utečencov (UNHCR) António Guterres vyjadril dnes "sklamanie" nad plánmi EÚ na pomoc utečencom, ktoré podľa neho zlyhávajú v otázke rozšírenia spôsobov, ako sa môžu legálne dostať na jej územie. O Guterresovej reakcii na posledné rozhodnutia EÚ týkajúce sa migračnej krízy informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Šéf OSN pre záležitosti utečencov "vcelku" privítal plány EÚ na relokáciu 120.000 utečencov a zvýšenie humanitárnej pomoci v krajinách susediacich so Sýriou, odkiaľ pochádza najviac ľudí, ktorí v uplynulých mesiacoch masovo prúdili do Grécka cez Turecko.

 

Podľa dnešného vyhlásenia Guterresa by EÚ mala urobiť viac na zlepšenie svojich zariadení slúžiacich na prijímanie či registráciu utečencov, ktorých v súčasnosti prichádza po mori v priemere 5000 denne. Terajší program EÚ týkajúci sa utečencov UNHCR označila za "obmedzený" v porovnaní s ich potrebami, pričom vyzvala na "podstatné a urýchlené zvýšenie legálnych príležitostí pre utečencov na vstup do EÚ".

 

Gutteres už dávnejšie privítal návrh Európskej komisie na prerozdelenie utečencov v rámci EÚ podľa systému kvót, ktorý vyvolal spory medzi jednotlivými členskými štátmi. Zároveň vtedy vyzval na urýchlené zriadenie veľkých registračných centier v Grécku, Taliansku a Maďarsku, ktoré ako "vstupné brány" do EÚ čelia najväčšiemu náporu migrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies