Šéf UCI Cookson sa v roku 2017 sústredí na integritu cyklistiky

NETKY.SK • 25 December 2016, 12:30 • 2 min
Šéf UCI Cookson sa v roku 2017 sústredí na integritu cyklistiky

AIGLE - Pre prezidenta Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Briana Cooksona bude v nasledujúcom roku absolútnou prioritou ochrániť integritu odvetvia.

slovakia

left justify in out

V roku 2016 trápili cyklistiku terapeutické výnimky na užívanie niektorých látok (TUE) či prvý prípad tzv. mechanického dopingu.

 

"Tento rok sa najväčšia hrozba týkala práve dôveryhodnosti nášho športu. Náš antidopingový program je právom jeden z popredných," vyhlásil Cookson. Svetová antidopingová agentúra (WADA) vo svojich akreditovaných laboratóriách v roku 2015 otestovala 22.652 vzoriek cyklistov, z toho 244 (1,1 percenta) malo podozrivý výsledok. Okrem toho skontrolovali tisíce bicyklov vrátane 3773 na Tour de France na skryté motorčeky.

 

V septembri však unikli dôverné informácie o terapeutických výnimkách, ktoré na medicínskych základoch dočasne povoľujú aj zakázané substancie. Brit Bradley Wiggins obhajoval svoje užívanie silnej protizápalovej látky triamcinolón pred TdF 2011 a 2012, podľa vlastných slov ho len dostala na rovnakú štartovaciu čiaru a nezískal žiadnu neférovú výhodu.

 

"Systém dohľadu má vyšší štandard než požadujú medzinárodné normy. UCI sprísnila skúmanie terapeutických výnimiek v júni 2014 počas prvého roku môjho mandátu. Vznikla silná a nezávislá komisia troch expertov, ktorá sa v každom prípade musí zhodnúť jednohlasne. Počet povolených TUE sa znižuje, v roku 2013 ich bolo 31, v minulom trinásť," citoval web BBC prezidenta UCI.

 

Ten vyzdvihol zmeny v dráhovej cyklistike, zavedenie disciplíny madison pre ženy podľa neho nastolilo perfektnú rovnováhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies