Šéf štatistického úradu obvinil Borisa Johnsona zo zavádzania verejnosti ohľadne brexitu

NETKY.SK • 18 September 2017, 15:37 • 2 min
Šéf štatistického úradu obvinil Borisa Johnsona zo zavádzania verejnosti ohľadne brexitu

LONDÝN - Šéf britského štatistického úradu David Norgrove obvinil ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona, že zavádza verejnosť klamlivými tvrdeniami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister totiž uviedol, že vystúpenie z Európskej únie prinesie Británii dodatočnú sumu 350 miliónov libier (392,72 milióna eur) týždenne, ktorá sa bude môcť použiť na zdravotnú starostlivosť.

 

Uvedená suma predstavovala jeden z hlavných argumentov zástancov brexitu počas kampane pred vlaňajším referendom o odchode Británie z EÚ. Boris Johnson toto číslo opäť použil v článku, v ktorom predstavil svoju víziu budúcnosti po brexite, že Spojené kráľovstvo "získa späť pod kontrolu zhruba 350 miliónov GBP týždenne" a že väčšina z tejto sumy by mohla ísť do zdravotníctva.

 

Šéf štatistického úradu skritizoval Johnsona a povedal, že je to skôr hrubý než čistý odhad. Neberie totiž do úvahy značnú zľavu, tzv. rabat, ktorú pre Britániu v minulosti dosiahla bývalá premiérka Margaret Thatcherová. Norgrove zároveň označil sumu, ktorú Johnson zverejnil za "hrubé zneužitie oficiálnych štatistík"Minister Johnson zase obvinil Norgrova, že prekrútil údaje z jeho článku. Štatistický úrad dnes potvrdil, že Norgrove si stojí za svojím názorom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies