Šéf PSA je pripravený rokovať o prevzatí značky Opel s Merkelovou

NETKY.SK • 15 Február 2017, 13:10 • 2 min
Šéf PSA je pripravený rokovať o prevzatí značky Opel s Merkelovou

DETROIT - Diskusie o potenciálnom prevzatí automobilky Opel francúzskou skupinou PSA sa už dostávajú na politickú úroveň.

slovakia

left justify in out

Šéf PSA Carlos Tavares je podľa hovorcu koncernu pripravený na rokovania so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou a odbormi.

 

Spolková vláda ani odborová organizácia IG Metall pôvodne nevedeli o rokovaniach PSA s General Motors (GM) o prevzatí značky Opel. Nová nemecká ministerka hospodárstva Brigitte Zypriesová z tohto dôvodu kritizovala oba koncerny. Podľa nej je "neakceptovateľné", že o svojich plánoch neinformovali podnikovú radu, IG Metall ani krajinskú a spolkovú vládu.

 

Obe automobilky podľa vlastných slov uvažujú o viacerých možnostiach expanzie a spolupráce. Zatiaľ nie je isté, či príde k dohode. Koncerny spolupracujú už od roku 2012 pri rozličných projektoch v Európe. PSA by sa v prípade prevzatia značky Opel a jej sesterskej značky Vauxhall stal druhým najväčším európskym výrobcom áut po Volkswagene.

 

Podľa nemeckého automobilového experta Ferdinanda Dudenhöffera by prevzatie ohrozilo tisíce pracovných miest u firmy Opel. Predovšetkým centrála, ktorá sa nachádza v Rüsselsheime, by zrejme bola zmenšená. Dotknúť by sa to mohlo napríklad nákupu, predaja, marketingu, rovnako ako častí vývojového centra. Ohrozená by bola prinajmenšom tretina z približne 15.000 pracovných miest v Rüsselsheime.

 

Produkcia značky Opel by asi bola včlenená do nevyťažených kapacít koncernu PSA. Podľa Dudenhöffera je to zrejmé z doterajšej stratégie koncernu PSA, v rámci ktorej neexistujú závody jednotlivých značiek, akú sú Peugeot, Citroën a DS, ale len koncernové závody, v ktorých sa vyrábajú produkty všetkých značiek. PSA má skôr nadmerné výrobné kapacity, takže prípadné prevzatie by ohrozilo závody značky Opel v Eisenachu a Kaiserslauterne.

 

Opel v Európe zamestnáva približne 38.200 ľudí, z toho vyše polovicu v Nemecku. Tradičná nemecká firma bola založená v roku 1862 v Rüsselsheime a v roku 1929 ju prevzal americký koncern General Motors. Firma Adam Opel AG, ktorá je európskou dcérou GM, nepriniesla americkému koncernu zisk od roku 1999. Návrat k zisku sa jej nepodaril ani v roku 2016, keď zaznamenala prevádzkovú stratu okolo 257 miliónov USD (241 miliónov eur) po strate 813 miliónov USD v roku 2015.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies