Sedemdesiate výročie oslobodenia oslávili na Háji Nicovô tisíce ľudí

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 19:06 • 2 min
Sedemdesiate výročie oslobodenia oslávili na Háji Nicovô tisíce ľudí

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Celonárodné oslavy 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom prilákali dnes predpoludním tisíce ľudí zo všetkých kútov Slovenska na Háj Nicovô nad Liptovským Mikulášom, kde je pochovaných takmer 1400 príslušníkov 1. československého armádneho zboru.

slovakia

left justify in out

 "Nezabúdame a nesmieme dopustiť, aby sa zabudlo na korene zla, ktoré viedli k tejto vojne, na ideológie, ktorým uverili milióny ľudí a ktoré pohŕdali dôstojnosťou človeka a celými národmi. Hodnoty našej európskej civilizácie sa vtedy ocitli na samom okraji priepasti," uviedol v slávnostnom príhovore prezident SR Andrej Kiska.
     

Nikdy sa podľa neho nesmie zabudnúť na hrdinstvo a obete všetkých, ktorí sa pričinili o porážku fašizmu a nacizmu v Európe. "Pričinili sa o to, aby sme sa stali súčasťou inej Európy, ktorej základy a hodnoty by sme mali práve tvárou v tvár dedičstvu tejto hroznej vojny strážiť a opatrovať," prízvukoval prezident.
     

"Na začiatku 21. storočia by nám tragédia druhej svetovej vojny mala slúžiť ako výstraha, aké nebezpečné je ignorovať intoleranciu, nevraživosť, xenofóbiu a rasizmus. Je to trvalé memento, kam až môže dospieť zatváranie očí pred neprávosťou a diskrimináciou," skonštatoval predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.
     

Premiér SR Robert Fico zdôraznil, že Slovensko si musí a chce pamätať obete zverstiev napáchaných fašizmom. "V dnešný deň si symbolicky podáva ruku na zmierenie celá Európa a nemalo by to byť len formálnym gestom, ale pevným stiskom všetkých, ktorí hodnotu života ctia nadovšetko," dodal premiér. Na záver pietnych osláv si 11 vojnových veteránov prevzalo pamätné medaily.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies