Schodok verejných financií ČR vlani stúpol na 2 % HDP

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 12:11 • 2 min
Schodok verejných financií ČR vlani stúpol na 2 % HDP

PRAHA - Deficit verejných financií Českej republiky vlani citeľne vzrástol na 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 1,16 HDP v predchádzajúcom roku 2013. Uviedol to dnes na svojej internetovej stránke pražský denník E15 s odvolaním sa na údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).

slovakia

left justify in out

Na zhoršení schodku sa podľa E15 podpísala predovšetkým výplata z Fondu poistenia vkladov, ktorá sa po novom započítava do vládneho sektora. Rast deficitu ovplyvnilo aj zvýšenie vládnych investícií. Celkový verejný dlh naopak klesol na 42,6 % HDP.

 

"Hlavnými zdrojmi medziročného prehĺbenia deficitu boli výrazný nárast investičných výdavkov ústrednej aj miestnej štátnej správy o viac ako 17 %, ďalej rast nominálnych výdavkov na konečnú spotrebu vlády medziročne o 3 % a výplaty klientom z Fondu poistenia vkladov, ktoré za rok 2014 presiahli 14 miliárd korún (508,48 milióna eur)," citujú noviny štatistikov.

 

Ministerstvo financií (MF) upozornilo, že štatistiky ovplyvnilo aj medziročne nižšie inkaso dane z tabakových výrobkov v dôsledku obmedzenia predzásobenia. "Medzi pozitívne jednorazové vplyvy potom patril výnos z predaja licencií mobilným operátorom vo výške 8,5 miliardy Kč. Negatívne pôsobil deficit zdravotných poisťovní, ktorý po prebytku 900 miliónov Kč v roku 2013 dosiahol v roku 2014 deficit 2,7 miliardy Kč," uviedol ČSÚ.

 

MF tiež informovalo, že do štatistík boli po novom na základe odporúčania Eurostatu zaradené aj Českomoravská záručná a rozvojová banka, EGAP a Fond ochrany vkladov. Práve výplaty vkladov podľa MF zhoršili deficit približne o 0,3 percentuálneho bodu.

 

V tohtoročnom deficite, ktorý by mal klesnúť na 1,9 % HDP, sa podľa MF jednorázovo premietne prenájom nadzvukových lietadiel Gripen za 10,5 miliardy Kč. "Rok 2015 už nebude negatívne ovplyvnený ani výpadkom spotrebných daní z tabaku, ani výplatou náhrad z Fondu poistenia vkladov, zároveň však nebude posilnený výnosom z predaja LTE licencií mobilným operátorom," skonštatovalo ministerstvo.

 

Celkový verejný dlh ČR v pomere k HDP vlani naopak klesol na 42,6 % z predvlaňajších 45 %. K zníženiu dlhu došlo najmä v dôsledku obmedzenia emisie nových dlhopisov a rastu nominálneho HDP, na ktorom sa významnou mierou podieľali aj intervencie Českej národnej banky. Tie viedli k zlepšeniu výmenných relácií v zahraničnom obchode, povedal E15 analytik Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

 

Zverejnené údaje sú súčasťou notifikácie vládneho deficitu a dlhu, ktoré predkladá Európskej komisii každá členská krajina Európskej únie dvakrát za rok. Celkový štátny dlh podľa kritérií pre prijatie európskej meny euro nesmie prekročiť 60 % HDP.

(1 EUR = 27,533 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies