Schäuble: Nezamestnanosť mladých ohrozuje Európu

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 17:03 • 2 min
Schäuble: Nezamestnanosť mladých ohrozuje Európu

PARÍŽ - Európe hrozí rozpad, pokiaľ nedokáže vyriešiť problém nezamestnanosti mladých. Vyhlásil to v utorok nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

slovakia

left justify in out

"V boji proti nezamestnanosti mladých potrebujeme úspechy, inak prehráme bitku o jednotu Európy," povedal minister. Vláda v Berlíne kladie tradične dôraz na rozpočtovú konsolidáciu, Schäuble však na konferencii v Paríži varoval aj pred úvahami o rozchode s kontinentálnym modelom sociálneho štátu. Ak by Európe prevzala sociálne štandardy z USA, "mali by sme revolúciu, nie zajtra, ale presne v ten istý deň," povedal nemecký minister.

Nezamestnanosť mladých bude kľúčovou témou júnového summitu EÚ. O probléme budú rokovať aj ministri práce členských štátov EÚ, ktorých zvoláva na 3. júla do Berlína nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Podľa marcových údajov štatistického úradu EÚ Eurostat bol v 27-člennej únii nezamestnaný jeden zo štyroch ľudí mladších ako 25 rokov ( 23 percent). V Grécku a Španielsku to boli takmer dvaja z troch. V Grécku dosiahla nezamestnanosť mladých vo februári 64,2 percenta, v marci bola nezamestnanosť mladých v Španielsku 55,9-percentná, v Taliansku dosiahla 38,4 percenta, v Portugalsku nemalo zamestnanie 38,3 percenta mladých ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies