Saudská Arábia zakázala iránskej leteckej spoločnosti prevádzkovať lety

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 11:40 • 2 min
Saudská Arábia zakázala iránskej leteckej spoločnosti prevádzkovať lety

RIJÁD - Saudská Arábia zakázala iránskej leteckej spoločnosti Mahan Air, aby na území kráľovstva uskutočňovala leteckú prepravu.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, oficiálnou príčinou je "systematické porušovanie" bezpečnostných nariadení a zákonov platných v Saudskej Arábii zo strany iránskej leteckej spoločnosti.


Podľa AP však môže ísť o ďalší prejav napätia vo vzťahoch medzi Iránom a Saudskou Arábiou, ktoré sú kľúčovými hráčmi na Blízkom východe, a to aj v súvislosti s konfliktom v Sýrii.


Ich vzťahy sa výrazne zhoršili po tom, ako v Saudskej Arábii v januári tohto roku popravili vplyvného šiitského duchovného Nimra an-Nimra, čo vyvolalo ostré protesty Iránu, kde došlo k útokom rozhnevaných ľudí na saudskoarabské diplomatické úrady.

 

Iránske médiá o zákaze informovali dnes, pričom sa odvolali na samotnú leteckú spoločnosť alebo na úrady krajiny.
AP pripomenula, že letecká spoločnosť Mahan Air sa ocitla na čiernom zozname amerického ministerstva financií v dôsledku podozrenia, že pomáha elitným jednotkám iránskych Revolučných gárd a poskytuje podporu proiránskemu šiitskému hnutiu Hizballáh.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies