SaS: Slovensko pre korekcie príde od roku 2007 o eurofondy za 500 mil. eur

NETKY.SK • 28 Január 2016, 12:53 • 2 min
SaS: Slovensko pre korekcie príde od roku 2007 o eurofondy za 500 mil. eur

BRATISLAVA – Slovensko pre tzv. korekcie príde o eurofondy za stovky miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"Podľa môjho názoru korekcie za deväť rokov, od roku 2007, dosahujú úroveň nejakých 500 miliónov eur," uviedol dnes na tlačovej konferencii opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) odborník na eurofondy Ján Rudolf, ktorý kandiduje do parlamentu ako nestraník.

 

SR patrí podľa neho medzi najhoršie krajiny v čerpaní eurofondov, a to v starom aj v novom programovom období. "Okrem toho, že eurofondy slabo čerpáme, ešte prichádzajú aj tzv. korekcie, teda operačné programy a projekty, ktoré boli už preplatené z eurofondov a po audite Európskej komisie nebudú všetky preplatené, respektíve časť z projektov nebude preplatená, pretože boli zistené vážne pochybenia vo verejnom obstarávaní, predražení projektov alebo nedodržaní postupov. Prípadne sa zistila diskriminácia," priblížil.

 

Ak EÚ Slovensku v aktuálnom programovom období nejaké eurofondové peniaze nepreplatí, tak sa podľa neho môžu použiť na iné projekty. Staré programové obdobie sa už však skončilo. "Tieto peniaze definitívne prepadnú, ide o čistú stratu pre Slovensko, pretože ich nemožno ani presunúť do iných programov, ani nimi nemožno refinancovať iné projekty a nemožno ich presunúť ani do nového programovacieho obdobia," zdôraznil.

 

Podľa jeho slov je to horšie v tom, že ide o OP Technická pomoc. Jeho Riadiacim orgánom je totiž Úrad vlády SR, ktorý má slúžiť na centrálnu koordináciu eurofondov. "Platby boli teda pozastavené tým, ktorí eurofondové platby koordinujú. EK tam totiž našla pochybenia," dodal Rudolf.

 

Predstavitelia SaS, podpredseda strany Ľubomír Galko, tímlíder strany pre verejné financie Eugen Jurzyca a tímlíder strany pre energetiku Karol Galek na tlačovej konferencii dnes opäť kritizovali poskytovanie vratiek za plyn pre domácnosti, ktorých vyplácanie tento týždeň odštartovala vláda SR.

 

"Je to predvolebný úplatok. S plynom však tento úplatok nemá nič spoločné, pretože na reguláciu cien plynu tu máme regulačný úrad," doplnil Galko. Vratky za plyn sa podľa neho realizujú zo štátneho rozpočtu, teda zo spoločných daní, bez ohľadu na to, kto si akým spôsobom kúri, respektíve pripravuje teplú vodu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies