Súd v Dolnom Kubíne je podľa jeho zamestnancov obeťou politických obchodov

NETKY.SK • 22 Apríl 2022, 15:00 • 2 min
Súd v Dolnom Kubíne je podľa jeho zamestnancov obeťou politických obchodov

DOLNÝ KUBÍN – Okresný súd (OS) v Dolnom Kubíne sa podľa jeho zamestnancov stal obeťou politických obchodov. Tvrdia to na základe vyjadrení niektorých politikov v debatách o súdnej mape. Nesúhlasia s tým, aby sa sídelným súdom pre oblasť Oravy stalo Námestovo. Považujú to za neefektívne a nelogické. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré predložili na piatkovej tlačovej konferencii v Dolnom Kubíne.

slovakia

left justify in out

 

Zachovanie Okresného súdu v Námestove má podľa nich žiadať poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí). Má tým podmieňovať svoje hlasovanie za súdnu mapu. Šeliga je rodákom z okresu Námestovo. "Je na mieste si položiť otázku, či si politici uvedomujú, aký dosah na verejné financie bude mať takéto rozhodnutie," uviedli zamestnanci v stanovisku, ktoré prezentoval riaditeľ správy Okresného súdu Dolný Kubín Ondrej Kozlík.

 

img

 

Argumentujú dobrým technickým stavom budovy, lepšou dopravnou dostupnosťou aj počtom obyvateľov žijúcich v meste, ktorý je násobne vyšší ako v Námestove. „Vytvorenie aspoň porovnateľných podmienok, akými v súčasnosti disponuje OS Dolný Kubín, si na súde v Námestove bude vyžadovať vysoké finančné investície, ktoré by mohli byť efektívne využité na iné nevyhnutné účely," skonštatovali pracovníci súdu.

 

Podporuje ich prednosta dolnokubínskeho Okresného úradu Pavol Ľorko, predseda OS v Dolnom Kubíne Rastislav Plutinský či primátor Dolného Kubína Ján Prílepok. „Dúfal som, že výsledkom reformy bude kvalitnejšia justícia. Namiesto dobrých a systémových riešení sme však svedkami politických bojov a obchodov a niektorí predstavitelia nášho štátu sa tým dokonca vôbec netaja. Neviem, či práve toto je ten správny spôsob, akým chceme zdvihnúť dôveryhodnosť našich inštitúcií," povedal primátor.

 

img

 

Plutinský zdôraznil, že pri reforme nemá ísť len o „nejaké preloženie tabúľ na budovách súdov". Ponechaním sídla v Dolnom Kubíne sa podľa jeho slov môže očakávať zvýšenie rýchlosti konania a úbytok tzv. reštančných vecí na celej Orave. Zachovanie OS v Dolnom Kubíne podporilo aj Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies