VIDEO Ruský pilot zostreleného lietadla sa radšej odpálil granátom, ako by sa nechal zajať povstalcami

NETKY.SK • 5 Február 2018, 16:19 • 2 min
VIDEO Ruský pilot zostreleného lietadla sa radšej odpálil granátom, ako by sa nechal zajať povstalcami

MOSKVA – Celé Rusko hovorí o pilotovi Su-25 Romanovi Filipovovi, ktorý po dopade na zem na padáku bojoval s pištoľou v ruke s presilou povstalcov a napokon v úplnom obkľúčení odpálil na svojom tele granát.

slovakia

left justify in out

„Toto máte za chalanov!“ To boli posledné slová ruského dôstojníka pred jeho smrťou v nerovnom boji. Nechcel sa vzdať možno aj preto, lebo tušil, čo by ho čakalo po zajatí protivládnymi povstalcami, a že život by si tým možno nezachránil. Na mysli mal zrejme osud iných pilotov v Sýrii, najmä Olega Peškova, ktorého v roku 2015 v podobnej situácii po povstalci zabili po zostrelení jeho lietadla. Druhého pilota vtedy zachránili sýrski vládni vojaci. Možno aj Filipov dúfal, že sa k nemu spojeneckí vojaci nejako dostanú. Predtým našli na povstaleckom území smrť aj niekoľkí zostrelení sýrski piloti.

 

Bojové lietadlo Su-25 zasiahla raketa v sobotu 3. februára v provincii Idlib, keď manévrovalo v malej výške. Zásah zapálil jeden z jeho dvoch motorov a pilot sa katapultoval. Počas zoskoku na padáku ho povstalci ostreľovali, čo medzinárodné konvencie zakazujú. Na internete sú zverejnené videá z týchto okamihov, rovnako ako video, natočené niektorým z bojovníkov počas posledného boja majora Filipova. Z neho je zrejmé, že ruský dôstojník sa pri prestrelke kryl za skalou vo voľnom teréne, kde k nemu, zrejme už zranenému, napokon militanti prišli už celkom blízko. Zaznie majorov citovaný výkrik a výbuch granátu.

 

 

Ruské ministerstvo obrany v komuniké potvrdilo, že pilot bojového lietadla Su-25, ktoré bolo zostrelené v sobotu v Sýrii, sa po katapultovaní a zranení v nerovnom boji usmrtil, keď na svojom tele aktivoval granát. Podľa ministerstva došlo k zostreleniu lietadla v čase, keď vykonávalo hliadkovanie nad zónou deeskalácie v provincii Idlib. Pilot po zásahu stihol informovať základňu, že sa musí katapultovať v oblasti ovládanej bojovníkmi teroristickej skupiny Džabhat Fatah aš-Šám, známej predtým ako Džabhat an-Nusra.

 

K zodpovednosti za zostrelenie lietadla sa prihlásili bojovníci džihádistickej aliancie Haját Tahrír aš-Šám, ktorá patrí pod Džabhat Fatah aš-Šám.

 

Podľa oficiálnych informácií Rusko počas vojenskej operácie v Sýrii do sobotňajšieho incidentu s Su-25 prišlo o štyri lietadlá a päť vrtuľníkov.

 

Ruská vojenská operácia v Sýrii sa začala 30. septembra 2015, jej cieľom je podpora pozemných operácií sýrskej armády proti povstaleckým skupinám. V decembri 2017 Rusko oficiálne oznámilo výrazné zníženie počtu svojich vojakov a techniky v Sýrii.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies