Islamský štát potvrdil smrť svojho vodcu. Už má nástupcu!

NETKY.SK • 10 Marec 2022, 20:19 • 2 min
Islamský štát potvrdil smrť svojho vodcu. Už má nástupcu!

BEJRÚT - Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) vo štvrtok prostredníctvom svojho hovorcu potvrdila smrť svojho vodcu abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího. Zároveň vymenovala jeho nástupcu, ktorým sa stal militant takmer rovnakého mena abú Hasan Hášimí Kurajší.

slovakia

left justify in out

IS potvrdil smrť svojho lídra viac než mesiac po tom, čo zahynul počas operácie amerických špeciálnych síl na severozápade Sýrie. Podľa Spojených štátov ho 3. februára usmrtila výbušnina, ktorú odpálil, aby sa vyhol zajatiu. Abú Ibráhím Hášimí Kurajší bol v poradí druhým „kalifom“ Islamského štátu. Džihádistickú organizáciu riadil od októbra 2019, keď prišiel o život jeho predchodca - prvý kalif abú Bakr Baghdádí.

 

 

Členovia IS už podľa hovorcu prisahali vernosť novému kalifovi, uviedli to vo zvukovej nahrávke zverejnenej na účtoch IS na sociálnych sieťach. Podľa AFP je o novom vodcovi známych len veľmi málo informácií.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Korziku sužujú násilnosti. Demonštranti podpálili policajnú stanicu a vyrabovali banku

 

Abú Hasana Hášimího Kurajšího ustanovil za svojho nástupcu ešte pred smrťou doterajší kalif. Jeho vymenovanie následne potvrdili aj poprední vodcovia IS, uviedol hovorca IS v nahrávke, ktorá neobsahovala ďalšie podrobnosti.

 

Islamský štát pred niekoľkými rokmi ovládal rozsiahle oblasti Sýrie a Iraku, kde vyhlásil samozvaný moslimský kalifát. Z väčšiny týchto území sa ho však už podarilo vytlačiť za pomoci medzinárodnej koalície pod vedením USA.

 

img

 

Zvyšky bojovníkov IS v súčasnosti operujú už len v odľahlých púštnych lokalitách Sýrie a Iraku, odkiaľ podnikajú ozbrojené útoky. OSN vlani odhadla, že v oboch krajinách je stále aktívnych asi 10 000 bojovníkov IS. Pri februárovom útoku IS na väznicu na severovýchode Sýrie sa zrejme dostali na slobodu stovky džihádistov vrátane popredných vodcov Islamského štátu.

 

Možno vás zaujme: VIDEO Belgickí znalci prišli k záveru, že Jozef Chovanec si smrť spôsobil sám!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies