BVS Bratislava podáva trestné oznámenie za úmyselné znečistenie vody

NETKY.SK • 3 Február 2020, 15:48 • 2 min
BVS Bratislava podáva trestné oznámenie za úmyselné znečistenie vody

BRATISLAVA - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) podala minulý týždeň v piatok trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za trestný čin ohrozenia prevádzky ústrednej čistiarne odpadových vôd v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa.

slovakia

left justify in out

Skutok

Neznámy páchateľ minulý týždeň vylial do kanalizácie veľké množstvo ropných látok, pravdepodobne motorového oleja, ktoré zo štvrtka na piatok zaznamenali pracovníci BVS.

 

img

 

Pomocný zápach

"Ak by sa tieto ropné látky nezachytili už pri príchode do čistiarne odpadových vôd, mohlo by sa stať, že by čistiareň bola odstavená na obdobie približne dvoch týždňov až jedného mesiaca. Vďaka tomu, že naši pracovníci zacítili zápach, sa nám podarilo tieto látky odseparovať a momentálne sa nachádzajú v sklade nebezpečných látok," povedal na tlačovej konferencii riaditeľ BVS Peter Olajoš.

 

img

 

Možná katastrofa
Podľa odhadu pracovníkov vyliali do kanalizácie niekoľko sudov ropných látok. V prípade, ak by ropné látky prenikli až do biologického stupňa čistenia dopadových vôd, hrozilo by vážne poškodenie, až znefunkčnenie celého procesu a do vôd Malého Dunaja by mohla prúdiť znečistená voda. Momentálne BVS ropné látky analyzuje a zisťujú z čoho pozostávajú.

 

img

 

Nie je to ojedinelé
"Táto vec sa nám stala za posledných 12 mesiacov už tretíkrát a považujeme to za absolútne hazardovanie s fungovaním životného prostredia. V prípade, že by sa stalo niečo s čistiarňou, boli by sme nútení spustiť krízový režim, čo by znamenalo prestať splachovať v celom meste a zároveň púšťať neprečistené vody do Malého Dunaja. Takéto konanie nebudeme ďalej tolerovať a podávame trestné oznámenie na neznámych páchateľov,"  povedal Olajoš.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Canoetrips.sk (@canoetrips_sk),

 

Možný trest
V prípade dokázania viny jednotlivcovi hrozí za tento čin jeden až päť rokov väzenia. Ak by to vyšetrovateľ klasifikoval ako trestný čin neoprávneného nakladania s odpadmi, stúpne horná hranica sadzby až na osem rokov. 

 

Olajoš na záver dodal, že znečistenie vody by sa malo nachádzať mimo územia Bratislavy. "V tejto veci sa spoliehame na políciu," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona