Rusko varuje pred katastrofou, ak USA zasiahnu jadrový reaktor pri Damasku

NETKY.SK • 5 September 2013, 06:25 • 2 min
Rusko varuje pred katastrofou, ak USA zasiahnu jadrový reaktor pri Damasku

PETROHRAD - Rusko dnes vyhlásilo, že vojenský útok na Sýriu by mohol mať katastrofálne dôsledky, ak by niektorá z rakiet zasiahla malý jadrový reaktor neďaleko Damasku. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí Ruska vyzvalo Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) na bezodkladné vyhodnotenie rizík v čase, keď Spojené štáty zvažujú odvetné údery voči sýrskej vláde za údajný chemický útok voči vlastným občanom. "Ak bojová hlavica či už zámerne, alebo náhodou zasiahne kompaktný výskumný reaktor (MNSR) neďaleko Damasku, môže to mať katastrofálne následky," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničia.

Ministerstvo varovalo, že by mohlo dôjsť ku kontaminácii okolitých oblastí vysoko obohateným uránom. Po takomto útoku by tiež nebolo možné mať pod kontrolou rádioaktívny materiál, ktorý by sa podľa Moskvy mohol dostať do rúk teroristov. Rusko vyzvalo MAEE, aby "rýchlo zareagovala" a predložila svojim členským štátom "analýzu rizík spojených s prípadnými americkými útokmi na jadrových reaktor a iné zariadenia v Sýrii."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies