Rusko varovalo EÚ, aby nepodporila sankcie obmedzujúce iránsky export ropy

NETKY.SK • 14 Január 2012, 10:10 • 2 min
Rusko varovalo EÚ, aby nepodporila sankcie obmedzujúce iránsky export ropy

Rusko varovalo EÚ, aby nepodporila sankcie obmedzujúce iránsky export ropy - Politika Tajomník Bezpečnostnej rady Ruska Nikolaj Patrušev dnes varoval Brusel, aby nepodporoval americké výzvy na uvalenie nových sankcií na iránsky export ropy, pretože by tým

slovakia

left justify in out

img

Tajomník Bezpečnostnej rady Ruska Nikolaj Patrušev dnes varoval Brusel, aby nepodporoval americké výzvy na uvalenie nových sankcií na iránsky export ropy, pretože by tým utrpeli spotrebitelia v Európskej únii.
"Ak bude EÚ nasledovať Američanov a uvalí embargo na  nákup iránskej ropy..., potom budú trpieť ako prví a najviac Európania, a nie USA, tie majú veľa vlastných rezerv," povedal v rozhovore pre denník Kommersant. 
"Vzhľadom na dlhodobé hospodárske problémy eurozóny by takýto krok veci iba zhoršil," dodal.
Ruská vláda si podľa Patruševa "je vedomá" plánu Európskej únie uvaliť nové sankcie na Irán, možno už 23. januára. Po ich uvalení by sa dovoz iránskej ropy do najväčšieho obchodného regiónu sveta stal nezákonným.
Americké tvrdenia, že Irán vyvíja jadrovú zbraň - čo je hlavný dôvod Washingtonu na uvalenie nových sankcií na Teherán -, sa podľa Patruševa nedokázali. 
"Celé roky počúvame, že Iránci budú mať už o niekoľko týždňov atómovú bombu. Avšak skutočná existencia vojenskej zložky iránskeho jadrového programu sa nikdy nepreukázala," citovala Patruševa agentúra DPA.
Najbližšie rokovanie Rady EÚ pre zahraničnú politiku o situácii v Iráne sa bude konať 23. januára. Potvrdilo to dánske predsedníctvo EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies