Rusko obvinilo Belgicko zo smrti šiestich sýrskych civilistov, Brusel to odmieta

NETKY.SK • 19 Október 2016, 11:58 • 2 min
Rusko obvinilo Belgicko zo smrti šiestich sýrskych civilistov, Brusel to odmieta

MOSKVA - Ruské vojenské velenie tvrdí, že pri utorkovom nálete lietadiel koalície vedenej Spojenými štátmi na dedinu Hasadžik v sýrskej provincii Aleppo zahynulo šesť civilistov. Ruské Centrum na zmierenie v Sýrii dodalo, že pri nálete na dedinu boli zranení štyria ľudia a zničené boli aj dva domy.

slovakia

left justify in out

Centrum spresnilo, že ruské hliadkovacie lietadlá v danom čase a nad danou lokalitou zaznamenali dve belgické stíhačky F-16. Ruské a sýrske lietadlá v tom čase neuskutočňovali lety nad týmto regiónom. Ruské ministerstvo zahraničných vecí požiadalo o vysvetlenie incidentu Spojené štáty ako veliacu silu koalície.

 

Obvinenia Ruska na adresu Bruselu dnes rozhodne odmietol belgický minister obrany Steven Vandeput. Vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio 1 uviedol, že "za normálnych okolností nezverejňujeme, kde sme aktívni, ale v týchto dňoch sme nelietali v danom regióne (Aleppo)."

 

Vandeput vyhlásil, že "kolaterálnym stratám" treba vždy predísť. O cieli útoku nesmú byť žiadne pochybnosti, "musí byť stopercentne spojený s Islamským štátom," dodal. Belgický minister vyslovil predpoklad, že obviňovanie zo strany Ruska má za cieľ "zasiať nesúlad" do koalície. Súčasne vyslovil presvedčenie, že incident nebude mať diplomatickú dohru.

 

Moskva a Damask v utorok oznámili pozastavenie náletov na severosýrske Aleppo, aby dali civilistom a militantom šancu opustiť mesto, ktoré vládne sily obliehajú od júla. Rusko súčasne avizovalo, že vo štvrtok zintenzívni svoj vojenský tlak v Aleppe.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies