Rusko o 24 hodín odložilo štart novej nosnej rakety Angara

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 14:30 • 2 min
Rusko o 24 hodín odložilo štart novej nosnej rakety Angara

MOSKVA - Rusko dnes o 24 hodín odložilo plánovaný štart novej nosnej rakety Angara. Stalo sa tak len niekoľko minút pred štartom, ktorý sa mal uskutočniť dnes z kozmodrómu Pleseck.

slovakia

left justify in out

Agentúra RIA Novosti uviedla, že štart bol zrušený prístrojmi, automaticky. Nemenovaný vojenský zdroj pre agentúru Reuters neuviedol príčinu odkladu štartu. Zdroj v Ruskej vesmírnej agentúre pre Interfax spresnil, že štart bol odložený o 24 hodín.

 

Podľa agentúry ITAR-TASS bol o situácii prostredníctvom telemostu medzi Pleseckom a Moskvou informovaný aj prezident Vladimir Putin, ktorý dal odborníkom hodinu na analýzu príčin. O tento čas ho požiadal minister obrany Sergej Šojgu.

 

Agentúra ITAR-TASS pripomenula, že pôvodne mala raketa Angara štartovať 25. júna, ale štátna komisia štart preložila na dnes.

 

Uvedenie rakety Angara do používania by malo Rusku umožniť, aby zo svojho územia na obežnú dráhu umiestňovalo družice všetkých typov. Raketa bude štartovať v kozmodrómu Pleseck a po dokončení stavebných prác aj z kozmodrómu Vostočnyj. Štart z tohto kozmodrómu je naplánovaný na rok 2015, prvý pilotovaný let rakety Angara odtiaľ bude štartovať v roku 2018. 

 

Podľa predchádzajúcich plánov mali rakety Angara štartovať zo spoločného rusko-kazašského raketového vesmírneho komplexu Bajterek v Bajkonure. Rusko nepovažuje Bajkonur za najpohodlnejšie miesto pre štart svojich rakiet, pretože ide o územie cudzieho štátu, ceny za prenájom komplexu rastú a štarty rakiet sú závislé od politickej situácie v krajine.

 

Angara je prvou raketou určenou na civilné využitie zostrojenou v Rusku od smrti Sergeja Koroľova v roku 1966. Nevyhnutnosť zostrojiť nový typ nosnej rakety sa objavila po rozpade ZSSR. Ide o "ekologickú raketu", keďže ako palivo jej slúži kyslík a kerozín.

 

Kvôli zaručeniu strategickej bezpečnosti je univerzálny vesmírny komplex Angara zhotovený výlučne z ruských komponentov a ruskými firmami pôsobiacimi na ruskom území, zdôraznila RIA Novosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies