Rusko nebude využívať iránsku základňu na útoky v Sýrii

NETKY.SK • 22 August 2016, 14:14 • 2 min
Rusko nebude využívať iránsku základňu na útoky v Sýrii

TEHERÁN - Iránske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že Rusko dočasne nebude využívať základňu v Iráne pre nálety v Sýrii. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hovorca rezortu iránskej diplomacie Bahrám Ghásemí novinárom v Teheráne povedal, že ruské lietadlá štartovali z iránskej základne Šahíd Nóžeh iba dočasne, a to na žiadosť Moskvy.

Zdôraznil, že sa tak dialo na základe neformálnej vzájomnej dohody a so súhlasom Teheránu. Konštatoval tiež, že Rusko nemá v Iráne nijakú vlastnú vojenskú základňu.


Základňa je už pre ruské lietadlá "momentálne uzavretá", povedal podľa agentúry DPA hovorca, ktorý bližšie neupresnil dôvod tohto kroku. Vo veci nebola podľa neho podpísaná nijaká oficiálna dohoda, obe krajiny však majú podpísaných viacero dohôd týkajúcich sa boja proti terorizmu. "V otázkach boja proti terorizmu a Islamskému štátu (IS) sú pozície Iránu a Ruska veľmi podobné," povedal Ghásemí.


Iránske ministerstvo obrany predtým kritizovalo Moskvu za zverejnenie informácie o tom, že ruské letectvo využíva základne v Iráne pre nálety v Sýrii. Minister obrany Hosejn Dehkán dnes označil ruské oznámenie za "vystatovačné" a "nedžentlmenské"; tento krok podľa neho narušuje dôveru medzi oboma krajinami. "Nedali sme Rusom žiadnu vojenskú základňu a oni tu nezostanú," povedal v nedeľu Dehkán, ktorého citovala agentúra Reuters.


Ruské lietadlá využívali základňu v Iráne prechodne, pričom táto "operačná spolupráca" mala byť obmedzená iba na dočerpávanie paliva. Ruské ministerstvo obrany minulý utorok oznámilo, že jeho lietadlá odštartovali na bojovú misiu v Sýrii z lokality neďaleko iránskeho mesta Hamadán. Zasiahli pritom pozície islamských militantov v troch provinciách na severe a východe Sýrie.
Popredný iránsky zákonodarca Aláeddín Borúdžerdí až následne potvrdil, že Rusko využíva pre nálety v Sýrii iránsku leteckú základňu Šahíd Nóžeh pri meste Hamadán. Rusko až do minulého týždňa nepriznalo, že by jeho lietadlá štartovali na bojové misie v Sýrii z lokalít mimo sýrskeho územia.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies