Rusko na podporu rubľa vynaložilo ďalších 1,3 mld. USD

NETKY.SK • 13 Január 2015, 11:18 • 2 min
Rusko na podporu rubľa vynaložilo ďalších 1,3 mld. USD

MOSKVA - Ruské ministerstvo financií v uplynulých dňoch vynaložilo 1,3 mld. USD v rámci intervencií na devízovom trhu s cieľom podporiť rubeľ. Informovala o tom v utorok centrálna banka krajiny. Išlo o intervencie 30. decembra, a 5., 6., 8. a 9. januára.

slovakia

left justify in out

Centrálna banka nešpecifikovala rozsah intervencií počas jednotlivých dní. V minulom roku Rusko na intervencie s cieľom podporovať kurz národnej meny vynaložilo 76 mld. USD a 5,4 mld. eur. Rubeľ poškodzujú klesajúce ceny ropy a sankcie, ktorá Západ na Rusko uvalil pre rolu Kremľa v ukrajinskej kríze.

 

V úvode utorkového obchodovania rubeľ voči doláru opäť oslabil. Okrem zlacňovania ropy ho smerom nadol tlačili obavy z toho, že agentúra Standard & Poor's by mohla v najbližších dňoch znížiť rating Ruska. Do 7:08 GMT rubeľ oproti doláru v porovnaní s predchádzajúcim obchodovacím dňom klesol o 1,8 % na 64,34 RUB/USD. Voči euru oslabil o 2 % na 76,25 RUB/EUR. 

 

Agentúra Standard & Poor's minulý mesiac uviedla, že do polovice januára by mohla ukončiť revíziu hodnotenia úverovej spoľahlivosti Ruska. V súčasnosti má krajina od agentúry rating, ktorý sa nachádza iba jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom, pričom má negatívny výhľad. Podľa analytika ING Dmitrija Polevoja by rubeľ v závere januára mohlo podporiť to, že exportéri budú vymieňať svoje tržby v devízach za ruble, keďže by mali po 15. januári začať platiť dane. Dodal však, že bez rastu ceny ropy bude rubeľ pravdepodobne naďalej oslabovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies