Rusko chce po zákaze dovozu zabrániť zdražovaniu potravín

NETKY.SK • 10 August 2014, 12:37 • 2 min
Rusko chce po zákaze dovozu zabrániť zdražovaniu potravín

MOSKVA - Rusko chce po zákaze dovozu potravín a poľnohospodárskych produktov zo Západu obmedziť nárast cien.

slovakia

left justify in out

Minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodrov už rokoval s predstaviteľmi odvetvia o možnosti dohody o kontrole ceny potravín. Informovali o tom agentúra Reuters a portál nemeckého týždenníka Spiegel.
      

Takéto cenové kontroly majú zabrániť tomu, aby špekulácie spôsobili výrazné zdraženie a zrýchlili infláciu, uviedlo v piatok (8.8.) ministerstvo poľnohospodárstva.
      

Rusko v reakcii na ekonomické sankcie Európskej únie (EÚ) a USA zaviedlo zákaz dovozu zeleniny, ovocia, mäsa a mliečnych produktov z EÚ, USA, Nórska, Kanady a Austrálie. Zákaz je pre Kremeľ háklivou záležitosťou, pretože sa dotkne bežných občanov. Ruský agrárny sektor totiž nedokáže plne zásobiť domáci trh. Podľa údajov moskovskej univerzity krajina dováža asi 53 % potravín.
      

Fjodorov priznal, že zákaz dovozu potravín spôsobí dočasné zvýšenie inflácie. Nevidí však nebezpečenstvo ohrozujúce vývoj cien v strednodobom alebo dlhodobom horizonte, keďže Rusko začalo hľadať dovozcov inde. Napríklad viac mäsa by sa mohlo importovať z Brazílie a syra z Nového Zélandu.
      

Účastníci stretnutia Fjodorova s predstaviteľmi agrárneho sektora "diskutovali o možnosti podpísania dohody o cenovej politike s producentmi a spracovateľmi poľnohospodárskych produktov, aby sa zabránilo špekulatívnemu zdražovaniu agrárnych produktov," uviedlo ruské ministerstvo poľnohospodárstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies