Rusko a USA ukončili rokovania v Ženeve

NETKY.SK • 10 Január 2022, 19:07 • 2 min
Rusko a USA ukončili rokovania v Ženeve

MOSKVA – Rusko-americké stretnutie o strategickej stabilite sa skončilo. Informovali agentúru RIA Novosti na americkom veľvyslanectve v miestnej kancelárii OSN.

slovakia

left justify in out

„Rokovania sa skončili asi pred desiatimi minútami,“ potvrdil hovorca misie Jozef Kruzich.

 

img

 

Stretnutie trvalo 7,5 hodiny, konalo sa za zatvorenými dverami. Rokovania prerušili len na krátky obed. Ruskú delegáciu viedli zástupca ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov a zástupca ministra obrany Alexander Fomin. Americkú viedla zástupkyňa ministra zahraničia Wendy Shermanová.

 

Prečítajte si tiež: V Kazachstane použili praktiky z Majdanu, povedal Putin

 

Deň predtým sa konalo stretnutie vo forme pracovnej večere. Po jeho výsledkoch Ryabkov povedal, že rozhovor bol ťažký, ale vecný. Diplomat zdôraznil, že Moskva je pripravená vypočuť si postoj USA, ale konštruktívny dialóg je možný len v kontexte revízie rozhodnutí budapeštianskeho summitu o budúcnosti Ukrajiny a Gruzínska v NATO.

 

„Americká strana sa musí pripraviť na kompromisy. Ruská strana sem prišla s jasným stanoviskom, ktoré obsahuje množstvo prvkov, podľa mňa celkom zrozumiteľných a formulovaných tak jasne, a na najvyššej úrovni, že od týchto našich prístupov jednoducho nemôže dôjsť k odchýlkam,“ povedal Ryabkov.

 

img

 

Dôvodom rokovaní bol návrh zmluvy o záruke bezpečnosti, ktorý Moskva poslala Washingtonu a jeho spojencom v decembri. Dokument obsahuje najmä ustanovenia o vzájomnom nerozmiestňovaní rakiet stredného a kratšieho doletu vo vzájomnom dosahu, o odmietnutí ďalšieho rozširovania NATO na územia bývalých sovietskych republík a o znížení počtu vojenských cvičení.

 

Možno vás zaujme: Biden telefonoval so Zelenským. Aký majú plán?

 

Spojené štáty americké ešte pred začiatkom konzultácií uviedli, že niektoré návrhy sú neprijateľné. Moskva zdôraznila, že projekt nie je ultimátum, ale Rusko nebude súhlasiť s jednostrannými ústupkami, najmä pod tlakom. Rjabkov zároveň nevylúčil, že dialóg so Spojenými štátmi obmedzia na jedno stretnutie a nebude mať zmysel v ňom pokračovať, čo môže priniesť ďalšie konfrontácie.    

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies