Rusko a USA údajne pripravujú výmenu zadržiavaných špiónov

NETKY.SK • 8 Júl 2010, 07:15 • 2 min
Rusko a USA údajne pripravujú výmenu zadržiavaných špiónov

Rusko a USA údajne pripravujú výmenu zadržiavaných špiónov

slovakia

left justify in out

Rusko a Spojené štáty pripravujú výmenu osôb zadržiavaných za špionáž. Majú medzi nimi figurovať okrem iných v Rusku väznený jadrový odborník Igor Suťagin a osoby zatknuté prednedávnom v USA v dôsledku údajnej špionáže pre Moskvu. Informoval o tom dnes Suťaginov brat Dmitrij.
      Igorovi Suťaginovi, ktorý si odpykáva 14-ročný trest odňatia slobody za špionáž pre Spojené štáty, podľa jeho brata ruská strana oznámila, že je jedným zo skupiny usvedčených zahraničných špiónov, ktorých majú prepustiť a pošlú do Británie výmenou za nešpecifikovaný počet údajných agentov zatknutých minulý mesiac v USA.
      Ruskí predstavitelia mu to oznámili v pondelok vo väznici v Archangeľsku, na severozápade krajiny, pričom na stretnutí boli prítomní aj zástupcovia Spojených štátov. Neskôr ho previezli do moskovskej väznice Lefortovo.
      Rus Suťagin podľa slov jeho brata tvrdí, že musel podpísať priznanie, hoci trvá na tom, že je nevinný a nechce opustiť Rusko.
      Vedca zatkli v roku 1999 a v roku 2004 ho odsúdili za poskytovanie dôverných vojenských informácií britskej firme, ktorá podľa prokuratúry pôsobila pre americkú CIA.
      Podľa jeho brata Suťaginovi ukázali zoznam 11 ľudí, ktorí majú byť zahrnutí vo výmene väzňov. Z neho si pamätá jedno meno - Sergeja Skripala, plukovníka ruskej armády odsúdeného v roku 2006 na 13 rokov odňatia slobody za špionáž pre Britániu.
      Ruské ministerstvo zahraničných vecí a Federálna väzenská služba tieto informácie nekomentovali. Vyjadriť sa odmietol aj hovorca FBI William Carter.

Zdroj: TASR/ Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies