Rusko a Čína znova vetovali rezolúciu o Sýrii

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 17:23 • 2 min
Rusko a Čína znova vetovali rezolúciu o Sýrii

NEW YORK - Rusko a Čína vetovali dnes návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by nahlásila situáciu v Sýrii Medzinárodnému trestnému súdu (ICC), aby mohol vyšetrovať obvinenia zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov počas trojročnej občianskej vojny v krajine.

slovakia

left justify in out

Ide už o štvrté veto Ruska a Číny v prípade návrhu rezolúcií BR OSN týkajúcich sa Sýrie. Zvyšní 13 členovia rady pritom hlasovali za návrh, ktorý vypracovalo Francúzsko a ktorý podľa diplomatov podporilo 62 ďalších krajín, informovali agentúry Reuters a DPA.
     

Návrh rezolúcie žiadal, aby prokurátorovi ICC nahlásili situáciu v Sýrii od marca 2011 s cieľom vyšetriť obvinenia voči sýrskej vláde a provládnym milíciám, no tiež povstalcom. Občianska vojna v krajine si podľa aktivistov vyžiadala už vyše 160.000 obetí na životoch.
     

Veto Ruska sa očakávalo vzhľadom na to, že Moskva je pre Damask najbližším spojencom. Medzinárodný trestný súd sa Sýriou môže zaoberať len po nahlásení Bezpečnostnou radou OSN, pretože Damask neratifikoval medzinárodnú zmluvu, ktorou bol vytvorený ICC.
     

Vetovanie návrhu rezolúcie kritizovali Spojené štáty, Francúzsko i Británia.
     

"Žiaľ, vzhľadom na rozhodnutie Ruskej federácie podporovať sýrsky režim bez ohľadu na to, čo robí, sa Sýrčania dnes nedočkajú spravodlivosti. Dočkajú sa zločinov, ale nie ich potrestania," vyhlásila veľvyslankyňa USA pri OSN Samantha Powerová.
     

Britský minister zahraničných vecí William Hague uviedol, že je rozhodnutím Moskvy a Pekingu "znechutený". "Rusko a Čína sú v tejto otázke izolovaní a budú musieť medzinárodnému spoločenstvu a Sýrčanom odôvodniť, prečo naďalej chránia zodpovedných za najohavnejšie činy pred spravodlivosťou," citovala ho agentúra Reuters.
     

Francúzsky veľvyslanec pri OSN Gérard Araud ešte pred hlasovaním povedal, že "veto by zakrylo všetky zločiny, bolo by to vetovanie spravodlivosti", dodáva agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies