Ruskí podnikatelia sú zúfalí z Putinovej politiky, stratili miliardy

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 19:55 • 2 min
Ruskí podnikatelia sú zúfalí z Putinovej politiky, stratili miliardy

MOSKVA - Bohatí ruskí podnikatelia sú čoraz zúfalejší z politiky prezidenta Vladimira Putina voči Ukrajine, ktorá môže mať za následok dlhodobé sankcie.

slovakia

left justify in out

Ale pre obavy z represálií sa to neodvážia povedať nahlas, konštatuje agentúra Bloomberg.
     

Ak Putin neurobí nič, aby pomohol ukončiť konflikt na Ukrajine po zostrelení malajzijského civilného lietadla nad povstaleckým územím, riskuje, že sa stane "vydedencom" na medzinárodnej scéne. Podobne ako bieloruský prezident Aleksander Lukašenko, ktorého v USA prezývajú posledný európsky diktátor. Agentúre Bloomberg to povedal jeden z ruských miliardárov pod podmienkou zachovania anonymity. "To, čo sa deje, je zlé pre podnikanie a zlé aj pre Rusko," vyhlásil miliardár.
     

Aj Igor Bunin z moskovského politologického inštitútu potvrdil, že podnikateľská elita je zdesená zo súčasného vývoja ruskej politiky. Strach z pomsty ich však núti mlčať. "Akýkoľvek náznak rebélie a zrazia ich na kolená," povedal Bunin.
     

Pri zostrelení lietadla Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou, ktorú majú v rukách povstalci, zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Tento čin vyvolal obavy z ďalších sankcií USA voči ruským firmám a podnikateľom blízkych Putinovi. Americký minister zahraničných vecí John Kerry cez víkend vyhlásil, že podľa zatiaľ dostupných dôkazov zostrelili lietadlo separatisti raketovým systém z Ruska. A britský minister obrany Michael Fallon v rozhovore pre nedeľník Mail on Sunday obvinil Putina, že "sponzoruje terorizmus."
     

Za štát sponzorujúci terorizmu Británia v minulosti označila len  Líbyu za vlády Muammara Kaddáfího, a tiež Irán. Podľa významného analytika Timothyho Asha slová ministra Fallona naznačujú zmenu britského postoja k Moskve, ktorá môže mať vážne dôsledky pre Rusko aj firmy, ktoré spolupracujú s ruskými spoločnosťami.
     

Putinov hovorca Dmitrij Peskov na to reagoval vyhlásením, že Rusko nemá obavy, že dostane nálepku sponzor terorizmu.
     

Faktom je, že Európska únia (EÚ) zaviedla proti Rusku oveľa miernejšie sankcie ako USA. Dôvodom je odmietavý postoj Talianska a Rakúska, ktoré sú závislé od dodávok energií z Ruska. No Británia spolu s Holandskom začínajú vyvíjať tlak na Brusel, aby pritvrdil svoje kroky proti Moskve. Väčšina obetí na palube malajzijského lietadla, až 193, bola totiž z Holandska a 10 ľudí pochádzalo z Británie.
     

Spojené štáty už uvalili sankcie na ruské štátne firmy a členov Putinovho užšieho kruhu, na čele s miliardármi Gennadijom Timčenkom a Arkadijom Rotenbergom. V dôsledku sankcií tak firma Novatek, ruský producent plynu, v ktorom má svoj podiel aj Timčenko, stratila prístup na americké dlhopisové trhy.
     

Podľa odhadu agentúry Bloomberg, 19 najbohatších Rusov prišlo pre otrasy na trhoch, ktoré vyvolal konflikt na Ukrajine, od začiatku roka o 14,5 miliardy USD (10,73 miliardy eur), zatiaľ čo majetok 64 najbohatších Američanov sa zvýšil o 65,5 miliardy USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies