Ruska Stepanovová zaútočila na Bacha a Medzinárodný olympijský výbor

NETKY.SK • 16 August 2016, 16:23 • 2 min
Ruska Stepanovová zaútočila na Bacha a Medzinárodný olympijský výbor

RIO DE JANEIRO - Kľúčová informátorka pri odhalení inštitucionalizovaného dopingového podvodu v Rusku Julia Stepanovová spochybnila úprimnosť prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha v boji proti užívaniu zakázaných látok.

slovakia

left justify in out

Ruská strednotratiarka a jej manžel Vitalij poskytli vyšetrovateľom Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) zásadné informácie o systémovom zlyhaní ruského programu, napriek tomu sa vraj od MOV nedočkali žiadnej podpory. Inštitúcia vedená Bachom podľa nej využila aféru len na posilnenie svojej pozície. Nemeckého lídra tiež obvinila z toho, že sa odklonil od tézy nulovej tolerancie voči dopingu.


Bach na margo Stepanovovcov v minulosti vyhlásil, že MOV im pomohol viac ako ktorákoľvek iná organizácia. Skutočnosť je vraj taká, že posledný krátky list od neho dostali 29. júla.
"Thomas Bach nevie vôbec nič o našej situácii. Nikdy sa ani len nepokúsil riešiť či pochopiť celú záležitosť. Hovorí len to, čo jemu a MOV vyhovuje," cituje web insidethegames.biz slová bežkyne na 800 m, ktorej Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) vzhľadom na zásluhy povolila účasť na olympijských hrách v Riu de Janeiro, ale MOV bol proti. Ako dôvod uviedol účasť na dopingovom podvode a morálne zlyhanie. Ponúkol odškodné - pozíciu hostí na OH 2016.


"Áno, priznávam, sama som bola súčasťou ruskej dopingovej mašinérie. Rozhodla som sa však vymaniť z nej a povedať pravdu. MOV a Thomas Bach sa opäť raz ani len nepokúsili pochopiť našu situáciu. Prijali rozhodnutie, z ktorého mali najväčší prospech," pokračovala Stepanovová, ktorá si odpykala dvojročný dištanc za nezrovnalosti v biologickom pase.


"Neviem, či je správanie Thomasa Bacha v súlade s etickými princípmi. Aj takíto ľudia by si mali vedieť priznať chybu," konštatovala Ruska. Spolu s manželom ju považujú v ich vlasti za zradcov. Preto sa ukrývajú v zahraničí. Minulý týždeň niekto podnikol kybernetický útok na Stepanovovej účet v databáze ADAMS, pravdepodobne s cieľom zistiť miesto pobytu.


"Zo všetkých síl sa snažíme chrániť. Niekto sa nám pravdepodobne snaží ublížiť. Chcem, aby ste vedeli, že keď sa nám niečo stane, nebude to nehoda. Zo všetkého najviac sa strachujeme o naše dieťa," odkázala Stepanovová prostredníctvom telefonického rozhovoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies