Ruská raketa vynášajúca telekomunikačnú družicu spadla do mora

NETKY.SK • 1 Február 2013, 12:47 • 2 min
Ruská raketa vynášajúca telekomunikačnú družicu spadla do mora

Ruská raketa vynášajúca telekomunikačnú družicu spadla do mora - Politika Ruská raketa, ktorá mala vyniesť na obežnú dráhu telekomunikačnú družicu, po problémoch s motorom krátko po štarte spadla dnes do Tichého oceánu. Agentúra RIA Novosti spresnila, že

slovakia

left justify in out

img

Ruská raketa, ktorá mala vyniesť na obežnú dráhu telekomunikačnú družicu, po problémoch s motorom krátko po štarte spadla dnes do Tichého oceánu.

Agentúra RIA Novosti spresnila, že minútu po štarte nosnej rakety Zenit-3SL s družicou Intelsat vypovedal motor prvého stupňa rakety, ktorá následne spadla do oceánu. 

Raketa bola spoločným produktom ruských a ukrajinských centier na výskum kozmu. Družicu vyrobila spoločnosť Boeing Satellite Systems a šlo o najťažší modul, aký vynášali rakety v rámci programu Morský štart. Družica Intelsat-27 mala poskytovať služby médiám, vládam a iným klientom na oboch amerických kontinentoch i v Európe.

Ako pripomínajú ruské zdroje, k projektu Morský štart sa Rusko vrátilo po šiestich rokoch, keď sa v roku 2007 konal tiež neúspešný štart rakety s družicou NSS-8.

Agentúra Reuters uvádza, že ruský kozmický program postihlo v minulých rokoch viacero neúspechov vrátane neúspešnej misie na Fobos, mesiac planéty Mars.

Rusko nedávno navýšilo rozpočet na výskum vesmíru a plánuje v roku 2015 misiu na Mesiac, ale oslavy 50. výročia vyslania prvého človeka do kozmu (v roku 2011) poznačili viaceré neúspechy včítane niekoľkých neúspešných štartov rakiet s družicami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies