Rusi ponúkajú Egyptu helikoptéry i protivzdušné obranné systémy

NETKY.SK • 15 November 2013, 13:03 • 2 min
Rusi ponúkajú Egyptu helikoptéry i protivzdušné obranné systémy

KÁHIRA - Rusko ponúka Egyptu na predaj helikoptéry a protivzdušné obranné systémy v prepočte za takmer 1,5 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to v piatok nemenovaný vysoký predstaviteľ ruskej zbrojnej exportnej agentúry Rosoboronexport Michail Zavaľný. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf rezortu obrany Sergej Šojgu pricestovali do Káhiry vo štvrtok s cieľom podpísať lukratívne kontrakty s tamojšou vládou po zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího. "Ponúkame Egyptu moderné helikoptéry, protivzdušné vybavenie a modernizáciu v minulosti nakúpenej vojenskej výzbroje," povedal Zavaľný pre agentúru RIA Novosti. Bližšie detaily neposkytol, podľa ruského denníka Vedomosti však má ísť napríklad o predaj bojových stíhačiek MiG-29M/M2 či protitankové rakety Kornet. Denník citoval ruské zdroje, podľa ktorých je hodnota dohôd viac než 1,5 miliardy eur a financovať by ich mohla Saudská Arábia, ktorá podporovala Mursího zvrhnutie. Prípadný podpis dohôd by znamenal obnovenie niekdajšej rozsiahlej vojenskej spolupráce.

Sovietsky zväz bol hlavným dodávateľom zbraní do Egypta v 60. a začiatkom 70. rokov. Spolupráca však poklesla po podpísaní mierovej zmluvy s Izraelom, keď sa Káhire začalo dostávať veľkorysej pomoci od Spojených štátov. Washington však v reakcii na situáciu po júlovom zosadení prvého demokraticky zvoleného prezidenta Mursího armádou postupne zastavil finančnú i vojenskú podporu moslimskej krajiny. USA poskytujú Egyptu každý rok pomoc vo výške 1,55 miliardy dolárov, pričom väčšina tejto pomoci je vojenská. Zavaľný v tejto súvislosti potvrdil, že Rusko využilo túto príležitosť. "Na medzinárodnom trhu so zbraňami nikdy nie je vákuum. Ak jeden dodávateľ odíde, ďalší sa objaví," skonštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies