Rusi podľa Stepanova stále skrývajú doping: Zmeny sú falošné

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 13:50 • 2 min
Rusi podľa Stepanova stále skrývajú doping: Zmeny sú falošné

MONTREAL - Úsilie ruských úradov o reformu národného antidopingového programu má ďaleko od úprimnosti a zďaleka nepostačuje na to, aby atléti zo športovej veľmoci mohli súťažiť na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Hlavný informátor pri odhaľovaní kauzy s krytím užívania zakázaných látok ruskými športovcami Vitalij Stepanov naďalej zastáva pozíciu kritika a tvrdí, že približne 80 percent špičkových atletických trénerov v jeho vlasti používalo v príprave svojich zverencov na olympijské hry 2012 v Londýne aj nedovolené preparáty.

 

"Tých osemdesiat percent trénerov by malo niesť zodpovednosť. Doteraz pykalo doživotnými trestami iba zopár z nich. Ľudia hore stále uprednostňujú skrývanie skutočných metód a vinníkov. Všetky zmeny, ktorými sa chvália, sú falošné," povedal pre agentúru AP bývalý zamestnanec Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA), ktorý v roku 2014 otvoril Pandorinu skrinku spolu s manželkou, strednotratiarkou Juliou Stepanovovou.


Ruskí atléti majú po prevalení škandálu stále zakázanú účasť na medzinárodných súťažiach. Práve tento týždeň sa Svetová antidopingová agentúra (WADA) bude vo svojom montrealskom sídle zaoberať správou nezávislej komisie, ktorá hodnotí reformy v ruskom antidopingovom programe. V júni by sa mohlo rozhodnúť o tom, či ruskí atléti budú štartovať na augustových OH 2016.


Stepanov nedávno vyslovil kritiku aj na adresu WADA, keď prezradil, že trvalo tri roky, kým ju presvedčil, aby sa pustila do vyšetrovania. Poslal jej 200 mailov a 50 listov, ale vracali sa mu iba jednoslovné odpovede o prijatí pošty. V nedeľňajšom programe "60 minút" americkej televíznej stanice SBS zároveň naznačil ďalšie odhalenie. Údajne je v kontakte s bývalým riaditeľom laboratória v Moskve Grigorijom Rodčenkovom, ktorý mu poskytol mená ruských športovcov užívajúcich steroidy na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Štyria z nich boli zlatí medailisti. WADA vzápätí oznámila, že obvinenia preverí.


"Bolo to naozaj frustrujúce zistenie, že niečo také sa dialo v zákulisí podujatia, ktoré sledovali miliardy ľudí na celom svete. O výsledkoch niektorých súťaží sa nerozhodovalo na športoviskách, ale v laboratóriách," komentoval Stepanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies