Rumunské mestá opäť zaplnili tisíce demonštrantov požadujúcich predčasné voľby

NETKY.SK • 5 November 2015, 09:23 • 2 min
Rumunské mestá opäť zaplnili tisíce demonštrantov požadujúcich predčasné voľby

BUKUREŠŤ - Viac ako 10.000 ľudí demonštrovalo v stredu večer v Bukurešti a ďalších rumunských mestách za vypísanie predčasných volieb po tom, ako vláda premiéra Victora Pontu podala demisiu v reakcii na smrtiaci požiar v nočnom klube.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informuje, že demonštranti sa tentoraz zišli na Univerzitnom námestí v centre Bukurešti, ktoré je tradičným miestom protivládnych protestov, odkiaľ neskôr pochodovali k budove rumunského parlamentu. Ďalšie demonštrácie v stredu hlásili z miest Kluž, Temešvár a Konstanca. Išlo pritom už o druhý večer po sebe, keď Rumuni vyšli masovo do ulíc v súvislosti s požiarom v bukureštskom klube Colectiv z 30. októbra, ktorý si vyžiadal 32 mŕtvych a vyše 130 zranených. V utorok pochodovalo ulicami Bukurešti vyše 20.000 ľudí, ktorí požadovali odstúpenie Pontovej vlády, ako aj miestnych predstaviteľov. Demonštranti tvrdili, že za požiar v klube Colectiv môže aj v Rumunsku všadeprítomná korupcia.

 

Ponta, ktorý spolu so svojimi ministrami spravuje Rumunsko až do vymenovania novej dočasnej vlády, podľa agentúry AP oznámil, že do funkcie dočasného premiéra navrhol ministra obrany Mirceu Dušu. Jeho nomináciu musí schváliť prezident Klaus Iohannis. Dočasnú vládu potom bude musieť odobriť parlament. Ak sa mu to nepodarí ani na druhý pokus, v Rumunsku sa budú musieť konať predčasné voľby.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies