Rúhání: Jadrová dohoda predstavuje "zlatú stránku" v dejinách Iránu

NETKY.SK • 17 Január 2016, 10:02 • 2 min
Rúhání: Jadrová dohoda predstavuje "zlatú stránku" v dejinách Iránu

DUBAJ - Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes uviedol, že jadrová dohoda dosiahnutá vlani medzi jeho krajinou a šiestimi mocnosťami je "zlatou stránkou" v dejinách Iránu.

slovakia

left justify in out

Jeho výrok prišiel iba deň po tom, ako bolo vo Viedni potvrdené stiahnutie sankcií voči tejto islamskej republike.

 

Teherán výmenou za to obmedzí svoje ambície v oblasti jadrového výskumu, ktorý by podľa Západu mohol slúžiť na vývoj atómových zbraní. Rúhání pri príležitosti predstavenia návrhu rozpočtu pre ďalší iránsky fiškálny rok v parlamente dodal, že predmetná dohoda predstavuje "zlomový bod" pre ekonomiku krajiny.

 

Irán sa stiahnutím ochromujúcich medzinárodných sankcií vymanil z dlhodobej hospodárskej izolácie a podľa Rúháního bude krajina v budúcnosti menej závislá od ropného priemyslu.

 

"Jadrová dohoda je príležitosťou, ktorú by sme mali využiť na rozvoj našej vlasti, zlepšenie kvality života národa a vytvorenie stability, ako aj bezpečnosti v regióne," vyhlásil Rúhání pred poslaneckým snemom.

 

Zrušenie sankcií spolu s výmenou väzňov, ktorá bola ohlásená krátko pred predtým, výrazne znížilo nevraživosť medzi Teheránom a Washingtonom. Zlé vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré zároveň ovplyvňovali celý Blízky východ, sa formovali od roku 1979, keď sa v Iráne uskutočnila islamská revolúcia.

 

Vďaka stiahnutiu sankcií budú rozmrazené iránske aktíva v hodnote desiatok miliárd dolárov a globálne spoločnosti, ktoré mali doteraz zákaz podnikať v Iráne, budú môcť využiť tamojší trh, konštatuje agentúra Reuters.

 

Ukončenie sankčného obdobia znamená pre šiitský Irán tiež viac prestíže, keďže sa krajina angažuje v niekoľkých sektárskych konfliktoch, najmä v sýrskej občianskej vojne, kde bojuje proti sunnitským povstalcom.

 

Stiahnutie sankcií je zároveň korunovaním úsilia samotného Rúháního, pragmatického duchovného, ktorý v roku 2013 zaznamenal v prezidentských voľbách drvivé víťazstvo vďaka prísľubu, že zredukuje medzinárodnú izoláciu Iránu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies