Rozpočtované vratky za plyn sú volebná korupcia, tvrdí Švejna

NETKY.SK • 18 November 2015, 12:28 • 2 min
Rozpočtované vratky za plyn sú volebná korupcia, tvrdí Švejna

BRATISLAVA - V návrhu rozpočtu na budúci rok je zahrnutá aj volebná korupcia. Myslí si to poslanec za Most-Híd Ivan Švejna, ktorý vystúpil ako jeden z prvých poslancov v rámci rozpravy o rozpočte v parlamente.

slovakia

left justify in out

Písomne sa ich do rozpočtu prihlásilo trinásť, neskôr budú mať možnosť prihlásiť sa ešte ústne. Hovoril pritom o vratkách za plyn, ktoré má podľa návrhu štát domácnostiam využívajúcim plyn vyplácať z kapitoly rezortu hospodárstva. "Je jednoduché rozdávať zo štátnych peňazí namiesto volebného guláša. Toto je už za rámec politického marketingu a ešte je to aj na úkor deficitu. Páni zo Smeru, robte volebnú kampaň, ale za svoje,“ kritizoval návrh Švejna.


Aj keď pozitívne hodnotí avizované smerovanie k vyrovnanému rozpočtu, kriticky vníma aj konsolidáciu, ktorú druhá vláda Roberta Fica realizovala. Deficit totiž za posledné štyri roky znižuje v priemere o zhruba 0,5 percentuálneho bodu ročne, celkovo tak zníži deficit menej ako dvojročná vláda Ivety Radičovej. "Treba ísť k vyrovnanému rozpočtu rýchlejším tempom," tvrdí Švejna. Zároveň kritizoval, že väčšina zdrojov z rastúceho výberu daní, či z lepšieho vývoja ekonomiky, smerovala do výdavkov, a to nielen na sociálne balíčky.


Švejna v prípade vratiek za plyn našiel podporu aj v Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ), ktorý sa k návrhom rozpočtu zo zákona vyjadruje. Hoci v konečnom dôsledku úrad konštatuje, že k návrhu rozpočtu nemá zásadné pripomienky, na isté opatrenia upozorňuje. Šéf NKÚ Karol Mitrík totiž nazval vracanie peňazí za plyn zo štátneho, na ktoré má síce vláda legislatívne právo, navyše v predvolebnom období za "neštandardné opatrenie".


Kontrolný úrad však upozornil aj na ďalšie riziká, ktoré z návrhu rozpočtu vyplývajú. Za najpodstatnejšie označil rozpočtovania hospodárenia samospráv, pri ktorých rezort financií počíta optimisticky s prebytkom vyše 200 mil. eur. Podľa Mitríka hrozí, že sa tento scenár nenaplní, čo by malo negatívny vplyv na deficit. Podobne upozornil aj na nedostatočne opísané konsolidačné opatrenia či nedofinancovanie niektorých projektov v rámci rozpočtových kapitol.


Rozprava o návrhu rozpočtu bude po obedňajšej prestávke pokračovať vystúpeniami ďalších písomne prihlásených poslancov, následne bude rokovanie pokračovať vystúpeniami ústne prihlásených zákonodarcov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies