Rozhodnuté! Kandidát na generálneho tajomníka OSN bude Miroslav Lajčák

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 08:37 • 2 min
Rozhodnuté! Kandidát na generálneho tajomníka OSN bude Miroslav Lajčák

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je kandidátom slovenskej vlády na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN). S týmto návrhom premiéra Roberta Fica dnes súhlasil kabinet. Teraz zašleme Lajčákovu nomináciu do New Yorku, kde by ju mali prijať a informovať o nej ostatné členské štáty OSN.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je kandidátom slovenskej vlády na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN). S týmto návrhom premiéra Roberta Fica dnes súhlasil kabinet. Teraz zašleme Lajčákovu nomináciu do New Yorku, kde by ju mali prijať a informovať o nej ostatné členské štáty OSN. Slovenský minister zahraničných vecí by sa tak mal stať 11 oficiálnym kandidátom uchádzajúcim sa o tento post. Lajčák sa v minulosti v súvislosti s možnou kandidatúrou vyjadril, že "pre profesionálneho diplomata je to výzva, je to príležitosť a pred príležitosťami sa neuteká" .
 

Súčasnému šéfovi tejto medzinárodnej organizácie Pan Ki-munovi vyprší mandát koncom tohto roka, meno jeho nástupcu by malo byť známe v októbri. BR OSN by sa podľa predbežných odhadov mala začať zaoberať voľbou v júni alebo v júli. Jej členovia si budú vyberať z jednotlivých kandidátov dovtedy, kým nevzíde nominácia, ktorú pošlú Valnému zhromaždeniu OSN. Najviac zavážia hlasy stálych členov Rady, kompromis musia dosiahnuť najmä USA a Rusko. Funkčné obdobie generálneho tajomníka je päť rokov. Žiadna z krajín teraz otvorene nevyjadruje podporu jednotlivým kandidátom.


Pri výbere nástupcu Pan Ki-muna by sa mali brať do úvahy tri kritéria - kvalifikácia a skúsenosť, regionálna príslušnosť a rodová rovnosť. Slovensko patrí do východoeurópskej skupiny, ktorá zatiaľ ako jediná nemala svojho zástupcu na pozícii generálneho tajomníka. Preto sa predpokladá, že nový generálny tajomník bude pochádzať z regiónu východnej Európy. Z 10 kandidátov je sedem práve z tohto regiónu. 
         

Nadchádzajúcu voľbu generálneho tajomníka v porovnaní s minulosťou sprevádzajú niektoré nové momenty. Patrí medzi ne aj vypočúvanie kandidátov zástupcami členských krajín. Časť oficiálnych kandidátov túto procedúru už absolvovala. Po stručnom predstavení v priebehu približne dvoch hodín odpovedali na zhruba 50 otázok. Minister Lajčák by ju mal absolvovať 7. júna. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies