Rómski darcovia prídu darovať krv pre nemocnice

NETKY.SK • 20 August 2014, 14:17 • 2 min
Rómski darcovia prídu darovať krv pre nemocnice

KOŠICE - Darovať krv pre potreby nemocníc prídu vo štvrtok (21. 8.) v Košiciach rómski darcovia. Dobrovoľnícku akciu iniciuje splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

slovakia

left justify in out

Podobná akcia sa konala 6. augusta v Banskej Bystrici za účasti niekoľko desiatok darcov. Cieľom podľa Polláka je pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú krv, ako aj ukázať, že všetkým ľuďom koluje v žilách tá istá krv, bez ohľadu na to, či sú Rómovia lebo Nerómovia.
     

Odber krvi sa bude konať v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou (NTS) medzi 9.00 až 12.00 h v salóniku na prvom poschodí Domu umenia na Moyzesovej ulici v Košiciach kde bude zriadená mobilná transfúzna stanica. NTS zároveň zabezpečí pre darcov pitný režim.
     

V košickom Dome umenia sa zároveň popoludní bude konať komunitné stretnutie rómskych matiek v rámci projektu Investícia v ranom detstve - podpora sociálnej inovácie a integrácie Rómov. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zamestnal na jeho realizáciu sedem tzv. facilitátoriek, ktoré majú v 21 lokalitách na starosť čitateľské kluby s rómskymi matkami. 
     

Facilitátorky spolu s matkami z východného Slovenska si navzájom vymenia vedomosti a znalosti, ktoré využívajú  pri stretnutiach ženských skupín. Na každé stretnutie je pozvaná aj detská psychologička, ktorá bude s matkami hovoriť o dôležitosti predškolského vzdelávania ich detí. Na stretnutí budú rómske matky zo Sobraniec, Čane, Vechca, Starej Ľubovne, Sabinova a Žehňe.
     

TASR o tom  informoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies