Rok 2016 vyhlásili za Rok ruského filmu

NETKY.SK • 5 Január 2016, 14:37 • 2 min
Rok 2016 vyhlásili za Rok ruského filmu

MOSKVA - Rok 2016 je v Ruskej federácii venovaný Roku ruského filmu.

slovakia

left justify in out

Začal sa prvým januárovým dňom, plný zoznam podujatí venovaný tomuto roku bude sprístupnený od 1. februára na novej webovej stránke Ministerstva kultúry Ruskej federácie (MK RF). Nariadenie o uskutočnení Roku ruského filmu podpísal prezident Vladimir Putin 7. októbra 2015 v Moskve.

 

Ako informuje tlačová agentúra TASS, slávnostný ceremoniál začatia Roka ruského filmu, po Roku literatúry, sa uskutočnil vlani 14. decembra v rámci otvorenia štvrtého Petrohradského medzinárodného kultúrneho fóra. Najvyšší predstaviteľ Ruskej federácie vtedy konštatoval, že "nadchádzajúci tematický rok bude zaujímavý, pestrý, tvorivý a stane sa ďalším krokom k upevneniu vysokých morálnych princípov a estetického vkusu v ruskej spoločnosti". A ďalej dodal: "Spomenieme si na všetky veľké výsledky našej filmovej tvorby, pokúsime sa nájsť najlepšie riešenia pre rozvoj domáceho filmového priemyslu."

 

Prehliadka snímok v rámci Roka ruského filmu sa už začala, Filmový fond už v decembri 2015 rozdelil prostriedky v sume 705 miliónov rubľov na modernizáciu kinosál v malých a stredne veľkých mestách Ruskej federácie. V tomto roku bude na budovanie a vybavenie kín vyčlenených ďalších 1,5 miliardy rubľov. Podľa Ministerstva kultúry RF sa do konca tohto roka moderné vybavenie dostane do 143 kín a premietacích sál v 51 regiónoch krajiny.

 

Osem rokov venuje prezident krajiny rok jednej z aktuálnych sfér spoločenského života: v roku 2015 to bol Rok literatúry, v roku 2014 Rok kultúry, 2013 sa stal Rokom ochrany životného prostredia, v roku 2012 si v krajine pripomínali ruské dejiny, v roku 2011 ruskú kozmonautiku, rok 2010 bol venovaný učiteľom, rok 2009 sa zameral na mládež a rok 2008 bol Rokom rodiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies