Rezort práce bude riešiť problém so mzdami bývalých zamestnancov Kačka a.s.

NETKY.SK • 22 Október 2019, 17:47 • 2 min
Rezort práce bude riešiť problém so mzdami bývalých zamestnancov Kačka a.s.

BRATISLAVA/LUČENEC - Štátny tajomník MPSVR SR Branislav Ondruš sa počas zajtrajšieho dňa v meste Lučenec stretne so správkyňou konkurznej podstaty spoločnosti Potraviny Kačka, a.s., a s predsedníčku Odborového zväzu pri CBA Simonou Stierankovou.

slovakia

left justify in out

Hlavnou témou stretnutia budú dávky z garančného poistenia z dôvodu nevyplatenia miezd, pre už bývalých zamestnancov spoločnosti. Čo sa ale stalo? 

 

Prvý pracovný deň po letných prázdninách podali Potraviny Kačka, a. s., samy na seba návrh na vyhlásenie konkurzu. Šiesty najväčší obchodný reťazec na Slovensku v priebehu jedného mesiaca zavrel všetkých zhruba tristo predajní.

 

img

 

Obchodnú sieť ovláda stredoeurópska investičná skupina Enterprise Investors, ktorá ju kúpila začiatkom minulého roka od rodiny Šufliarskych. V tom období už mala Kačka, podnikajúca ešte pod obchodným názvom CBA Slovakia, prejedené všetky naakumulované zisky minulých období.

 

img

 

Vlani Kačka zaznamenala výrazný nárast tržieb, obchodnej marže i pridanej hodnoty. Krotila zároveň väčšinu výdavkov. Náklady na služby nestúpli ani o 3%. Nájomné, druhá najvýznamnejšia nákladová položka po mzdách, dokonca kleslo o 1,1 milióna eur. Prudko však vyskočili osobné náklady. Podľa manažmentu hlavne pre nové štátne regulácie, napríklad víkendové príplatky.

 

img

 

Situácia je viac ako vážna. Vzniká totiž opodstatnená obava, že bývalí zamestnanci svoje peniaze už nikdy neuvidia. Mliekari rátajú s tým, že by mohli prísť až o viac ako jeden milión eur. Celkovo by mohli slovenskí producenti, ktorí dodávali svoje výrobky do siete, stratiť až desiatky miliónov eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies